HHH House, Surabaya / Simple Projects Architecture

HHH House, Surabaya / Simple Projects Architecture

Project: HHH house
Architects: Simple Projects Architecture
Location: Surabaya, Indonesia
Area: 321.0 m2
Year 2019
Photo Credits: Mansyur Hasan
Text by Simple Projects Architecture

HHH house was inspired by our childhood memories and perception of a house to begin with. As a kid, we often picture a house with a single triangular roof (pitch roof) on top of a square wall with a door and a window, and we were inspired by these basic shapes and unpretentious materials used on the houses we have seen when we were young. A vision of a simple home with cozy ambiance is the space quality that we would like to offer.

HHH House, Surabaya / Simple Projects Architecture

HHH house prioritizes the significant areas of the house yet striving for maximum comfort in accordance to the agreed budget and limited space available. Simultaneously, open plan area of living room-dining area-pantry, which has become the core of the house, has flexible layout plan, allowing the future residents to enjoy different activities. Through these design strategies, consequently, we managed to produce a dynamic and adaptable flow as well as generate a rather unique walkthrough experience throughout the house.

dining room, Surabaya / Simple Projects Architecture

We also selectively chose the façade materials and color compositions to convey an intimate tropical modern space experience. Different shades of grey exterior paints were applied on the cantilevered upper floor façade to enhance the signature silhouette as opposed to white travertine slabs which cover most of the ground floor walls, while a white planter box on the balcony serves as a highlight to break the dimmed upper floor façade. Ultimately, grey textured cement on the boundary wall serves as a reception to connect exterior to the interior colors scheme.

HHH House, Surabaya / Simple Projects Architecture

We believe that a healthy air flow circulation and an effective use of daylight will add value to a cozy home. Therefore, we created a number of openings on the sides of the building to maximize these features, such as the inner courtyard located on the east side, which is exposed to daylight during most of the days and will provide orientation to the rooms. A dry garden is also inserted adjacent to the main staircase on the west end to serve as a background, with a Loc Vung (Barringtonia acutangula) as the point of interest.

living room, Surabaya / Simple Projects Architecture

Each room in the house is designed with floor-to-ceiling windows and openings to allow maximum daylight to penetrate and keep each room bright in most of the day, regardless the dark colored floor and walls. Moreover, the softscape selection for the front and inner courtyards, and in the planter box on the upper floor balcony also brings a sense of sustainable living in the house. These interactions were expected to blend the boundaries between interior and exterior, hence a better living quality.

staircase, Surabaya / Simple Projects Architecture

Emphasizing on the idea of “from inside to outside”, HHH house space experience may begin with a modest appearance yet containing many surprise elements once one embarks on the journey into the house. These surprise elements can be found from the functional space layout to the carefully selected interior materials and custom furniture, and complimented by the interaction between indoor and outdoor, which will evoke a luxurious experience after one encountered.

HHH House, Surabaya / Simple Projects Architecture

HHH house explores a darker shades and study different colors and materials combination to enhance the luxury feel. In general, we utilized different shades of greys in combination with gold painted metals, walnut veneers, and white granite tiles to infuse the sense of lavishness. The grey granite tiles on the floor and dark painted walls are well-balanced by the crisp white painted ceiling and carefully positioned spotlights, creating an intimate space experience as we go through. Additionally, we also carefully custom-designed all the camouflage doors, door handles, the treads of the main staircase and most of the furniture to complete our interior design concept of a value-for-money homey residence with luxurious ambiance.

HHH House, Surabaya / Simple Projects Architecture

This project has become our example of highly attentive and meticulously designed home. As designers, we are determined to produce a suitable design regardless of all the limitations. HHH house has certainly been one of our proud achievements, for we are able to educate our client to appreciate that “less can be more”, and that a simple appearance can still offer a luxurious experience.

bedroom, Surabaya / Simple Projects Architecture

bedroom, Surabaya / Simple Projects Architecture

HHH House, Surabaya / Simple Projects Architecture

HHH House, Surabaya / Simple Projects Architecture

bathroom, Surabaya / Simple Projects Architecture

HHH House, Surabaya / Simple Projects Architecture

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Bougainvillea Row House / Luigi Rosselli Architects

Project: Bougainvillea Row House Location: Woollahra, New South Wales, Australia Design Architect: Luigi Rosselli Project Architect: Sean Johnson Builder: Building With Options Pty Ltd Structural Consultant: Rooney & Bye...

Esherick Sea Cliff House in San Francisco / Edmonds + Lee Architects

The Esherick Sea Cliff house itself is a flip plan, with living space on the top floor and bedrooms and a family room on the lower floor, with an entrance that leads right towards a grand staircase that became the central organizing element around which Edmonds + Lee began to operate

Kingsland House in West Los Angeles by OKB Architecture

The Kingsland House project is an extensive remodel and addition to an existing house built in the 1940’s on a steep Lot with expansive views to the South. The complete renovation includes re-framing the entry, providing a more open kitchen and a new stairwell connection to the Lower Floor.

Ranch Redo in Culver City, California / ras-a studio

Ranch Redo is a renovation project to an existing Ranch style home located in Culver City, California. The project was completed by ras-a, a boutique...