Residential ArchitectureHousesTaula House - Multi-Generational Family Residence by M Gooden Design

Taula House – Multi-Generational Family Residence by M Gooden Design

Taula House - Multi-Generational Family Residence by M Gooden Design

Project: Taula House
Architects: M Gooden Design
Team: Michael Gooden, AIA, Design Principal / Kevan Russell, AIA, Project
Builder: Hartman Construction
Location: Dallas, Texas
Area: 10,260 sq. feet
Year 2019
Photo Credits: Parrish Ruiz De Velasco
Text by M Gooden Design

Taula House is a single-family residence designed for a multi-generational family in the Preston Hollow Neighborhood of Dallas, Texas. The name “Taula” House is derived from the Sanskrit word meaning “Balance.” Guided by the Hindu architecture principles of Vastu shastra, this modern dwelling expresses a balance between traditional beliefs and contemporary ideologies of design. Symmetry, directional alignments, spatial geometry, and delicate detailing were all paramount to the design success of the project.

Taula House - Multi-Generational Family Residence by M Gooden Design

The exterior façade is clad with precast concrete, weathered steel, and dark grey basalt stone. Accents of Brazilian Ipe siding, polished stucco, and zinc composite panel complete the material palette ensemble. The shroud of textures and natural hues are enhanced throughout the day, as the sunlight dances and dapples across each elevation. Ribbons of steel framed glass spread in large vertical and horizontal expanses.

Taula House - Multi-Generational Family Residence by M Gooden Design

Taula House’s structure consists of a steel perimeter frame to support the lateral load of the large precast concrete panels. The 53 unique panels extend full height, with no horizontal joints, and some reach over 30 feet tall. Wood trusses provide clear spans, creating the opportunity for the interior of the house to have no load-bearing walls.

Taula House - Multi-Generational Family Residence by M Gooden Design

A minimalist approach to interior finishes focuses attention on the architecture and precise detailing of the house. Highlights of the exterior palette make their way into the house with a refined use of weathered steel panels and basalt stone floors and walls. The monumental stair at the entry of the house is prominently featured behind a 20-foot tall curtain wall of glass. The stair’s steel structure employs a double-cantilevered switchback design clad with white oak treads.

Taula House - Multi-Generational Family Residence by M Gooden Design

Overall, Taula House reflects the family’s love for entertainment and the importance of peaceful seclusion. There is a graceful mix of public and private – both gathering and intimate spaces. Bold expression and materiality is not lost on this house, yet there is calmness in the beauty.

Taula House - Multi-Generational Family Residence by M Gooden Design

Taula House - Multi-Generational Family Residence by M Gooden Design

Multi-Generational Family Residence by M Gooden Design

Taula House - Multi-Generational Family Residence by M Gooden Design

Multi-Generational Family Residence by M Gooden Design

Taula House - Multi-Generational Family Residence by M Gooden Design

Taula House - Multi-Generational Family Residence by M Gooden Design

Multi-Generational Family Residence by M Gooden Design

Multi-Generational Family Residence by M Gooden Design

Multi-Generational Family Residence by M Gooden Design

Multi-Generational Family Residence by M Gooden Design

Multi-Generational Family Residence by M Gooden Design

Multi-Generational Family Residence by M Gooden Design

Multi-Generational Family Residence by M Gooden Design

Multi-Generational Family Residence by M Gooden Design

Multi-Generational Family Residence by M Gooden Design

Subscribe to our newsletter

La Colombière Is A Refuge Perched In The Forest Reminding Us Of Bird Huts

Designed by YH2 Architecture, La Colombière is a refuge located in Sutton, Quebec, Canada. YH2 is an architectural design firm founded in 1994 by architects Marie-Claude Hamelin...

Casal Apartment – Renovation in Valencia by Mario Montesinos Marco

The Casal apartment is located in the historic neighborhood of Ruzafa, next to the Parque Central in Valencia. With five rooms and a bathroom in its original distribution; It becomes a house composed of a collective space with the living room and kitchen ...

Penthouse in Prague by Petrjanda/Brainwork

The space of the apartment is not limited within the physical layout, the city surrounding the building becomes part of it and the added facade glazing only maintains the comfort of the indoor climate, connecting the city into an extended peripheral perception.

Monochrome Office Space with Minimum Objects

Tal Goldsmith Fish Design Studio has recently completed an office space for a team of investors in a large investment group. This monochrome office is located in an historical building overlooking the blue sea and the white roofs of Tel Aviv.

Warehouse Greenhouse by Breathe Architecture

Warehouse Greenhouse is about the past and the future. It is a story of industrialisation and human occupation, and an attempt to reconcile these with the natural environment.

Recommended Stories