Architecture and Interior Design StudiosCLB ArchitectsFive Shadows Compound by CLB Architects

Five Shadows Compound by CLB Architects

Five Shadows Compound by CLB Architects

Project: Five Shadows Compound
Architects: CLB Architects
Project Team: Eric Logan, Andy Ankeny, Sam Ankeny (architecture);
Philip Nimmo (interior design)
Location: Teton Village, Wyoming, United States
Year 2019
Photo Credits: Matthew Millman
Text by CLB Architects
Awards – 2020 AIA Wyoming, Excellence Award

Five Shadows Compound, located on a prime site at the base of the Teton Mountain Range belies the density of the surrounding area. Sited at the western boundary of a development, the project lives in the fringes of a meadow near an aspen and conifer forest that cascades down from the summit of Rendezvous Peak. Slightly elevated above neighbors, the compound imparts a feeling of privacy, screens nearby buildings through structural orientation and strategic window placement, and takes in broad views across the valley to the Gros Ventre Range.

Five Shadows Compound by CLB Architects

The project, reminiscent of a homesteader’s settlement, was developed with a vision of five connected symmetrical agrarian forms with minimal overhangs—a compound of buildings organized to accommodate an extensive residential program. The primary mass hosts the public spaces, the peripheral volumes capitalize on privacy for bedrooms and a den. The three central forms are linked by glassy connectors; they lie parallel to and offset from each other. The remaining two forms in turn help define a series of distinct and different outdoor experiences including the auto court at the entry, a west-facing courtyard that embraces an aspen grove, and a south-facing pool terrace flanked by a detached poolhouse.

Five Shadows Compound by CLB Architects

The exteriors are clad simply in stone, with subtle steel detailing. A similarly minimal palette of rift-sawn white oak and white plaster informs the interior spaces. The seeming simplicity of forms and materiality is the result of rigorous alignments and geometries, from the stone coursing on the exterior to the sequenced wood-plank coursing of the interior. The layout of the multiple buildings lends an elegance to the flow, while the relationship between spaces fosters a sense of intimacy. The formal proportions, material consistency, and painstaking craftsmanship in Five Shadows were all deliberately considered to enhance privacy, serenity, and a profound connection to the outdoors.

Five Shadows Compound by CLB Architects

Five Shadows Compound by CLB Architects

Five Shadows Compound by CLB Architects

living room, CLB Architects

Five Shadows Compound by CLB Architects

interiors design, CLB Architects

dining room, CLB Architects

Five Shadows Compound by CLB Architects

bedroom, CLB Architects

bathroom, CLB Architects

Five Shadows Compound by CLB Architects

Five Shadows Compound by CLB Architects

Burbiskiu Apartment, Vilnius / Rimartus Design Studio

Burbiskiu Apartment was recently completed by Rimartus Design Studio in Vilnius, Lithuania. Combination of black, white, grey, a little wood coziness and warmth, less items and decor...

Bucktown Loft in Chicago / Jordan Mozer

Bucktown Loft was designed by Jordan Mozer & Associates, a internationally celebrated & award winning architecture and design studio founded in 1985. The apartment is located in...

Garner Pool & Casita by Elizabeth Baird Architecture & Design

The Garner Pool & Casita project, designed for a creative couple and their two children, converted a non-descript backyard into an outdoor living space with a pool and new freestanding casita building for additional living and entertaining space.

Warehouse Conversion by Ashley Isham in Lower Holloway, London

This substantial, light-filled warehouse conversion occupies a significant portion of a former tram shed in lower Holloway. Internal space extends to approximately 4,556 sq...

Maison Ave Courcelette / Salem Architecture

The main intention of the Maison Ave Courcelette project, located in the Outremont borough, was to improve the relationship of the interior spaces with the large exterior courtyard while highlighting elements dating from the original construction.

Related Articles