Residential ArchitectureRenovation ProjectsHibou House: A Traditional 1950s House Has Been Updated for a Modern...

Hibou House: A Traditional 1950s House Has Been Updated for a Modern Lifestyle

A Traditional 1950's House Has Been Updated for a Modern Lifestyle

Architects: Barbora Vokac Taylor Architect
Project: Hibou House – Updated for a Modern Lifestyle
Lead Architects: Barbora Vokac Taylor, Leon Lai
Location: Toronto, Canada
Area: 2156.0 ft2
Project Year 2017
Photographs: Scott Norsworthy

Hibou House was designed for a young family that values connection – both with one another and with their friends and neighbours. The renovation thoughtfully updates an existing traditional 1950’s house for a more modern lifestyle – one that feels relaxed and comfortable yet easily adapted for entertaining. The layout improves the flow between the spaces in a way that makes the most sense for how the family lives.

A Traditional 1950's House Has Been Updated for a Modern Lifestyle 1

The material palette is both subdued and raw: Raw, unfinished steel details contrast the warm woods, and clean white volumes to create a subtle background for life to be lived – rather than previously maintained. The clean backdrop allows the family’s artwork and objects to stand out and be showcased.

A Traditional 1950's House Has Been Updated for a Modern Lifestyle 2

Dark smoked oak floors work with a modest ceiling height to create a sense of warmth and intimacy within the larger, now open, layout. The custom millwork pieces function as large volumes, defining smaller spaces within the open plan, and custom details are located at key tactile moments, such as the custom flat bar steel handrail and panelled walnut guards.

A Traditional 1950's House Has Been Updated for a Modern Lifestyle 3

The new addition – a minimal blackened wood-clad volume – contrasts with the bright light-filled interior and the large sliding doors and windows at rear of the house open up to maximize views to the garden creating a strong connection between the interior and exterior livable spaces.

A Traditional 1950's House Has Been Updated for a Modern Lifestyle 4

A Traditional 1950's House Has Been Updated for a Modern Lifestyle 5

A Traditional 1950's House Has Been Updated for a Modern Lifestyle 6

A Traditional 1950's House Has Been Updated for a Modern Lifestyle 7

A Traditional 1950's House Has Been Updated for a Modern Lifestyle 10

A Traditional 1950's House Has Been Updated for a Modern Lifestyle 8

A Traditional 1950's House Has Been Updated for a Modern Lifestyle 9

A Traditional 1950's House Has Been Updated for a Modern Lifestyle 11

A Traditional 1950's House Has Been Updated for a Modern Lifestyle 12

A Traditional 1950's House Has Been Updated for a Modern Lifestyle 13

Subscribe to our newsletter

Contemporary Art – Eccentricity of Wood by Olga Oreshyna

„In my belief, wood retains the spirit of the living tree and I just try to honour it. Wood is an excellent medium. It’s...

A Boutique Hostel, Cafe, and Event Space Nestled in a 1800’s Stone Building

The Native Hostel, Bar & Kitchen is a boutique hostel, bar, cafe, and event space designed for the epicurean traveler and locals alike. It is nestled in an existing 2-story late 1800’s stone building and a mid-century brick warehouse right in the middle of the upcoming transit-oriented development adjacent to downtown.

Korokoro Bush Retreat / Parsonson Architects

The Korokoro Bush retreat sits at the end of a narrow road,perched on a steep hillside, looking down a bush-clad valley to the Korokoro Stream with views out to Wellington Harbour through a V in the hills. It is two storied with bedrooms upstairs and livings spaces below.

Selva Alegre Residence Takes Inspiration from the Surrounding Andes Mountains in Ecuador

Selva Alegre Residence was created to take inspiration from the surrounding environment, the Andes Mountains in Ecuador. The project was seen as a modern version of the historic Spanish hacienda that dominates the mountainous landscapes from Columbia to Peru.

Beachfront House in New Jersey Designed for a Family of Five

This beachfront house is located on the Atlantic coast in New Jersey. The lot is on the beachfront, but very small, tucked away from the street, and had many code-regulated square-footage and height restrictions.

Recommended Stories