facebook

Casa Piraja in Sao Paulo Renovated by Estudio BRA

Casa Piraja in Sao Paulo Renovated by Estudio BRA

Project: Casa Piraja
Architects: Estúdio BRA
Authors: André Di Gregorio, Rodrigo Maçonilio
Design Team: Beatriz Rocha, Lorran Siqueira, Alanna Scarcelli, Júlia Brückmann
Location: Pinheiros, Sao Paulo, Brazil
Area 110.0 m2
Project Year 2017
Photographs: Maíra Acayaba
Text by Estúdio BRA

Belonging to the third generation of the same family, Casa Piraja in the city of Sao Paulo was renovated to receive the new residents, a young couple and their dog. The overly compartmentalized spaces with low lighting and low ceiling did not meet expectations.

Casa Piraja in Sao Paulo Renovated by Estudio BRA 1

In order to adapt the house to the contemporary way of living, the old structure was demolished and only the masonry walls were maintained, which are made of solid brick and had a structural function. After the demolition, the urban plot measuring 4×24 meters was occupied with the new program which was divided into three levels: ground floor, upper and garden cover.

Casa Piraja in Sao Paulo Renovated by Estudio BRA 2

On the ground floor the interpretation of the spatial organization is clear, the dialogue between the kitchen, living room, garden, barbecue is frank, free of vertical closures.

Casa Piraja in Sao Paulo Renovated by Estudio BRA 2

The course begins in the frontal retreat in which the landscaping formed by species native to the Atlantic forest makes the arrival the house seductive. The access to the Casa Piraja is from a pivoting door and a sliding frame, which when open completely allow the extension of the social area.

Casa Piraja in Sao Paulo Renovated by Estudio BRA 4

The dining table next to the island made of marble cooking organize on one side the kitchen and on the other the circulation of those who go to the living area. The kitchen is composed of furniture designed in carpentry by the Architects, floor in hydraulic tile and stone bench. Together, the environments measure 3.60 x 5.15 meters.

Casa Piraja in Sao Paulo Renovated by Estudio BRA 5

In the living room, the structure becomes apparent: cylindrical section metal pillars, metal beams, panel slabs, massive bricks and finally the metal sheet shelf that was designed by the Architects.

Casa Piraja in Sao Paulo Renovated by Estudio BRA 6

The central garden, between the living room and the barbecue, received an adult jabuticabeira, transplanted in the final phase of the work. In addition to contributing to thermal comfort, the tree shares its fruits with the residents.

Casa Piraja in Sao Paulo Renovated by Estudio BRA 7

In the final portion of the lot, the barbecue and the toilet are divided below the covering slab, which houses fruit trees of medium size.

Casa Piraja in Sao Paulo Renovated by Estudio BRA 8

The route to the upper floor takes place from the ladder executed in mixed structure in two sets that do not touch itself, the first in polished concrete and the other in folded sheet metal. The upper floor is divided between two suites.

Casa Piraja in Sao Paulo Renovated by Estudio BRA 9

The metal ladder extends to the cover, which is accessed from the automated hatch. The new structure added to the raised floor for the passage of the infrastructure made possible the installation of a lawn with garden and vegetable garden on the same level as the wooden deck. The laundry and the infrastructure equipment are solved in a volume that can be opened or closed by perforated metal doors of the “shrimp type”.

Casa Piraja in Sao Paulo Renovated by Estudio BRA 10

Casa Piraja in Sao Paulo Renovated by Estudio BRA 11

Casa Piraja in Sao Paulo Renovated by Estudio BRA 12

Casa Piraja in Sao Paulo Renovated by Estudio BRA 13

Casa Piraja in Sao Paulo Renovated by Estudio BRA 14

Casa Piraja in Sao Paulo Renovated by Estudio BRA 15

Casa Piraja in Sao Paulo Renovated by Estudio BRA 16

Casa Piraja in Sao Paulo Renovated by Estudio BRA 17

Casa Piraja in Sao Paulo Renovated by Estudio BRA 18

Casa Piraja in Sao Paulo Renovated by Estudio BRA 19

Casa Piraja in Sao Paulo Renovated by Estudio BRA 20

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Excelsa kitchen – handcrafted kitchen brings together traditional and contemporary style

Established in Cittadella in the province of Padova, Italy, in the early 1990s, L’Ottocento produces handmade kitchens interweaving the classic style with the contemporary...

Ryan House by Arthouse Architects is a Contemporary Take on the Gable Form

Ryan House is located on a large 6,500m² plot on the outskirts of Blenheim. “There is a lot of development going on in the Springlands part of the town where the house is sited, and Hamish Ryan had already collaborated with us ...

Artist Retreat in Upstate New York / GLUCK+

Located in a land conservancy, Artist Retreat by GLUCK+ is a collection of wood-clad cubes orient toward a pond at the bottom of a...

Brick Courtyard House, Sydney / Youssofzay + Hart

Brick Courtyard House is located within Sydney’s Western suburbs, an area typified by post-war brick cottages, and increasingly peppered by unsympathetic project home development. Unique to the site is the presence of a forested lake reserve.