Hidden Studio by Harley Graham Architects

Hidden Studio by Harley Graham Architects

Architects: Harley Graham Architects
Project: Hidden Studio
Location: Byron Bay, Australia
Area: 50 m2
Year 2017
Photographer: Andy MacPherson

Harley Graham Architects’ ‘ Hidden Studio ’ Byron Bay pays homage to Australia’s architectural heritage.

Hidden Studio by Harley Graham Architects 1

Nestled into rainforest on a 20 acre property in Coopers Shoot Byron Bay, Hidden Studio by Harley Graham Architects is a private sanctuary with views over the hinterland and Pacific Ocean beyond.

Hidden Studio by Harley Graham Architects 2

Completed in 2017, it was designed as a guest’s retreat in response to two existing dwellings on the same property; a writer’s cabin and family home both designed by acclaimed ‘Sydney School’ architect Vale Ian McKay. McKay spent the latter part of his career working in the Northern Rivers and passed away in 2015.

Hidden Studio by Harley Graham Architects 3

The owners, retired journalists Colleen Ryan and Stephen Wyatt, are self-confessed ‘designophiles’ who engaged Harley Graham and his team to create a space that not only responded to the work of McKay but showed sensitivity to the natural environment. In Stephen’s words; “we understood the need for professional architectural knowledge. We wanted a one-bedroom glass and cor-ten box that sat up in a rainforest canopy. Harley, Max and the team delivered just that with a lot more style.”

Hidden Studio by Harley Graham Architects 5

The studio is virtually concealed upon entry, however as you step into the space floor-to-ceiling glass makes this 60m2 one-bedroom feel incredibly open. By carefully considering the orientation of the studio the large glass façade is protected from low morning sunlight whilst capturing desirable northern winter sun as the day progresses. The angled ‘crank’ in the portals makes the roof appear to float over the pavilion forming a large protective plate and further opening the space.

Hidden Studio by Harley Graham Architects 5

Sustainability was a key consideration for the project, with no air conditioning, the space makes use of natural ventilation. The northern orientation harnesses good passive solar gains, an outcome carefully crafted by Harley and his team through the design process. The studio uses recycled water for every purpose. It has been designed to have a low maintenance exterior that can essentially be washed down when needed.

Hidden Studio by Harley Graham Architects 6
According to Harley “timber also played an important role in the project.” Except for the ceiling and bathroom floor, the whole interior has been clad in hardwood. Blackbutt wraps from the floor up the back wall as well as being used for all joinery. The wood adds warmth and consistency to the space balancing the tough exterior.

Hidden Studio by Harley Graham Architects 7

Colleen and Stephen are thrilled with the outcome of this project. By nestling the structure within the existing forest, the cabin space achieves both privacy and unparalleled vistas, now enjoyed by friends and family as well as holiday-makers to Byron Bay.

Hidden Studio by Harley Graham Architects 8

Hidden Studio by Harley Graham Architects 9

Hidden Studio by Harley Graham Architects 10

Hidden Studio by Harley Graham Architects 11

Hidden Studio by Harley Graham Architects 12

Hidden Studio by Harley Graham Architects 13

Hidden Studio by Harley Graham Architects 14

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Two-Bedroom Residence Showcasing an Asymmetrical Geometry

This two-bedroom residence, located in Owczarnia, a village near Warsaw, to a large degree owes its form to its owners, who, wanting a personalized, unique look, agreed to a spatial composition that departed from that of the archetypal home.

Net-Zero Lakeside Home Nestled on the Shores of Lake Stoney, Canada

Negotiating the steep topography of a lake-side site, this holiday house consists of two volumes stacked on one another. The lower volume nestles into the landscape so that it is barely visible as one first approaches the house.

Modern Blueberry Farm and House / Flavin Architects

Flavin Architects collaborated with Ben Wood Studio Shanghai on the design of this modern house overlooking a blueberry farm. A contemporary design that looks...

Grace House: Full Renovation and Addition to a House from the 1890s

Located in Toronto’s Little Italy neighbourhood, Grace House is a full renovation and addition to a house from the 1890s creating a connected and light-filled home for a young family with a segregated second suite at the lowest level.

Casa Atrio Interconnects Decorative Classical Architecture with a Victorian-Era Home

Project: Casa Atrio Interior Architects: Biasol Design Studio Location: Carlton, Melbourne, Australia Year 2018 Photographer: Derek Swalwell A heavenly plant-filled atrium brings life, light and connection into the heart...

Garden Pavilion for Reading and Relaxation in Nature

This project transforms an unused 15’ x 50’ extension to a residential plot into a densely planted, private garden and reading pavilion. To provide privacy from the increasing noise of street traffic, the existing ground plane was excavated, creating a sunken path lined in black granite