Residential ArchitectureHousesWooden Houses Designed with Large Pictures Windows

Wooden Houses Designed with Large Pictures Windows

Wooden Houses Designed with Large Pictures Windows (22)

Leis is a hamlet with old black wooden buildings, a white chapel and a small restaurant located in the mountains above Vals in Graubünden, Switzerland. Here, at 1,500 meters, the internationally renowned architect and Pritzker Prize winner Peter Zumthor has built two wooden houses for himself and his wife Annalisa Zumthor: the Oberhus and the Unterhus. Since 2013 the ensemble is completed by a third wooden house, the Türmlihus. Unterhus and Türmlihus are rented as holiday homes.

The „Leiserhäuser“ are built of solid wood and therefore have an intimate, homely appearance and a warm, pleasant indoor climate. By using new design principles Peter Zumthor has managed to incorporate large picture windows in the building that is constructed in the traditional log style. The floor-to-ceiling windows extend from wall to wall and frame the landscape.

Wooden Houses Designed with Large Pictures Windows (10)

Wooden Houses Designed with Large Pictures Windows (1)

Each room has great views; especially impressive is the view from the living room on the top floor. It is fully glazed on two sides so that the character of a closed observation deck arises. In winter you can sit in front of the wood-fired oven to look to deep powder slopes. In summer, you can enjoy the view into the green also on the sunny terrace or balcony. The houses can accommodate up to five people on three floors. They are exclusively furnished and have a high quality equipment: designer furniture and lamps, teak bathrooms, a kitchen with accessories from the steamer up to the raclette grill.

Architect: Peter Zumthor
Photography: Ralph Feiner
Via urlaubsarchitektur

Wooden Houses Designed with Large Pictures Windows (3)

Wooden Houses Designed with Large Pictures Windows (18) Wooden Houses Designed with Large Pictures Windows (13)

Wooden Houses Designed with Large Pictures Windows (4)

Wooden Houses Designed with Large Pictures Windows (6)

Wooden Houses Designed with Large Pictures Windows (5)

Wooden Houses Designed with Large Pictures Windows (2)

Wooden Houses Designed with Large Pictures Windows (19)

Wooden Houses Designed with Large Pictures Windows (17)

Wooden Houses Designed with Large Pictures Windows (16)

Wooden Houses Designed with Large Pictures Windows (15)

Wooden Houses Designed with Large Pictures Windows (8)

Wooden Houses Designed with Large Pictures Windows (7)

Wooden Houses Designed with Large Pictures Windows (14)

Wooden Houses Designed with Large Pictures Windows (12)

Wooden Houses Designed with Large Pictures Windows (20)

Wooden Houses Designed with Large Pictures Windows (11)

Wooden Houses Designed with Large Pictures Windows (9)

FREAKS Has Refurbish a Concrete Fishing Shack Built in the 50’s on a Rock

The project is located on the west coast of France, in the Cotentin region, where came waves of vikings from the 9th century. FREAKS has been commissioned to refurbish a preexisting concrete fishing shack built in the 50's on a rock, on the beach, facing the sea.

Three Dormer House in Toronto / Superkul

Three Dormer House is a single-family home that has been renovated by Toronto-based Superkül Studio. Project description: The renovation of this century-old midtown Toronto residence...

Lighting Heals Urban Space – Beijing CR Land·Instreet / PROL

In the urban space renewal project of Beijing CR Land Galleria Shopping Center Instreet Renovation (hereinafter referred to as Instreet) in cooperation with Kokaistudios, PROL embedded human-oriented thinking, focusing on the emotional release of people in the lighting environment.

Suncrest Residence by SDH Studio Architecture + Design

U shaped residence with contemporary Balinese flair, where “our goal was to make a beautiful architectural statement with a home that’s comfortable and practical for everyday life.”

Redmond Ranch Gets Three Modern Additions and Stylish Interiors

Situated on the edge of a canyon overlooking the Deschutes River, the existing Redmond ranch house lacked personality, unlike its charismatic owners. Three modern additions redefine the structure and create a more functional plan for the retired ranch owners.

Related Articles