Residential ArchitectureRenovation ProjectsFamily Chalet Renovation in Hockley Valley, Ontario

Family Chalet Renovation in Hockley Valley, Ontario

Family Chalet Renovation in Hockley Valley, Heather Asquith Architect

Architects: ASQUITH Architecture
Project: Family Chalet Renovation
Location: Hockley Valley, Ontario, Canada
Area: 2300 sqft
Year 2017
Photographer: Scott Norsworthy

Overlooking gorgeous rolling hills in the Hockley Valley north of Toronto, Ontario, this is a project by ASQUITH Architecture.

Family Chalet Renovation in Hockley Valley / Heather Asquith Architect 1

This much loved family chalet built in the 1960’s was in need of renovation. Out went interior finishes circa 1970, a too-narrow deck and tiny windows that only gave a glimpse of the spectacular view across the hills and pond below. In went large doors and windows opening to an expanded deck that takes the incredible view right into the house. A new screened porch is nestled below the deck and accessed from a renovated walkout from the lower floor.

kitchen, ASQUITH Architecture

The interior was reorganized with an expanded kitchen and more spacious living areas. All areas were fitted with built-in bookshelves to house a large book collection. Both owners work in book publishing so there was a substantial library to organize.

kitchen, ASQUITH Architecture

Updating the chalet with new finishes but maintaining the “chalet” character was a particular challenge. Existing reclaimed wood beams were maintained but were set against whitewashed wood siding and a light wood interior. A new concrete farmhouse style sink maintains the rustic feel while complementing more modern finishes. From the owner: “we could not be happier with the look and feel of the place and can’t wait to get up there every weekend.”

fireplace, living room, ASQUITH Architecture

Family Chalet Renovation in Hockley Valley , Heather Asquith Architect 5

Family Chalet Renovation in Hockley Valley , Heather Asquith Architect 6

terrace, ASQUITH Architecture Family Chalet Renovation in Hockley Valley , Heather Asquith Architect 8

Subscribe to our newsletter

Apfelhotel Torgglerhof by noa* network of architecture

The entire Apfelhotel project reflects the nature and passion of its family-owners, whose aim is to make people feel truly at home, rather than like a hotel guest. Together with noa*, the architecture was created with a great sense of integrity ...

Small Side Extension in Tower Hamlets, East London

DHaus was invited to tender for an ambitious ground floor rear extension, the Clients brief was clear – to maximise space and light, opening up the entire rear facade but at the same time keeping an outdoor courtyard space.

Concrete and Riga Wood Create Interior Confort in a Rural House

The house at Portugal in a rural environment where the concrete and Riga wood inside create comfort and in the exterior the earth tone and vegetation give life to it.

Acacia House – Private Residence with a Lounge Arranged on the Rooftop

Located on a hill in a quiet suburb situated 40 miles northwest of Los Angeles, Acacia House by Hunter Leggitt Studio is a small paradise, a welcoming and relaxing residence for a busy family that travels a lot.

Victorian Maisonette / Larissa Johnston Architects

Situated in a Conservation Area in Islington, this Victorian maisonette has been reconfigured and extended to create a spacious, light and modern family home....

Recommended Stories