Residential ArchitectureHousesLantern House by Herbst Architects

Lantern House by Herbst Architects

Lantern House by Herbst Architects

Architects: Herbst Architects
Project: Lantern House
Location: Waiheke Island, New Zealand
Year 2018
Photographer: Jackie Meiring
Courtesy of Herbst Architects

The brief was for a primary residence for a couple without children with provision for occasionally used guest accommodation for friends visiting from overseas. The site as presented was a steep slope with magnificent sea and coastal views to the east into which a building platform had already been cut, with its associated timber pile retaining wall.

Lantern House by Herbst Architects 1

Our primary response was to separate the Lantern House into two components, a lower level accommodating the permanently used portion of the house and an upper level for the guest accommodation.

Lantern House by Herbst Architects 2

We stretched the living functions and main bedroom along the contour of the land projecting forward and leaving the previously cut platform open to set up the primary outdoor area which is sheltered from the prevailing katabatic winds and orientated to North and west for afternoon and evening sun.

Lantern House by Herbst Architects 3

The view face is articulated as a continuous window seat which crops the landscape view and facilities a view down to the coast below.

Lantern House by Herbst Architects 4

The upper level of guest accommodation is set at right angles to the lower pavilion and sets up a third edge to the courtyard as well as articulating a covered entrance sequence.

Lantern House by Herbst Architects 5

Lantern House by Herbst Architects 5

Lantern House by Herbst Architects 7

Lantern House by Herbst Architects 8

Lantern House by Herbst Architects 9

Lantern House by Herbst Architects 10

Lantern House by Herbst Architects 11

Lantern House by Herbst Architects 12

Lantern House by Herbst Architects 13

Studio Loft Broadview in Toronto / Studio AC

Architects: Studio AC Project: Studio Loft Broadview Location: Toronto, Canada Photography: Andrew Snow Located in a downtown loft in Toronto, Canada we were asked to design a studio...

Elegant Workspace Project by Meritxell Ribé and Josep Puigdomènech

The Room Studio participates in this 56th edition of Casa Decor with GIRA presenting the space ‘Modern Times’, designed and created by Meritxell Ribé and Josep Puigdomènech.

Studio Tate Designs a Contemporary Double Storey House in Prahran, Australia

A new addition for this young family prompted a major change to their living environment – a contemporary double storey house off a laneway in one of Melbourne’s inner-city suburbs.

Related Articles