Ski Country House: Mountain Air Outside, Mountain Feeling Inside

Ski Country House: Mountain Air Outside, Mountain Feeling Inside

Project: Ski Country House
Architecture: Luc Plante, architecture + design inc
Engineer: EXP Granby
Contractor: Construction des sommets
Location: Bromont, Quebec, Canada
Photographer: Jean-Guy Lambert

Majestically placed on its wooded perch in the heart of the Eastern Townships, this ski country house is destined to both dominate and blend in with the decor. This duality is intermittently manifested through its vast windows that make us experience the mountain while inside, and also through its well-defined lines that tear through the sky; all this overlooks the Bromont Valley.

Ski Country House: Mountain Air Outside, Mountain Feeling Inside

The challenge for this project consisted in conforming with the occupants’ wishes while making life easier for skiers in a manner that was comfortable, modern, creative and practical. With direct access to the ski trails, it offers areas such as a mudroom for sports equipment, a festive family room and a large floating terrace perched high on pillars, a privileged observation post overlooking active skiers.

Ski Country House: Mountain Air Outside, Mountain Feeling Inside

While the ground floor is a sleeping cocoon with a series of bedrooms, the first floor opens onto the steep views where sunshine fills the internal volumes from all sides. With large windows overlooking the ski slopes, the high-ceilinged living room captures light from sunrise to sundown.

living room, Luc Plante architecture + design

The kitchen/dining room area extends outwards, on one side to a roof garden planted with long grass, herbs and spices, and on the other side to a vast wooden terrace. Slightly set back is the master bedroom, which juts out from the main body of the residence, overhanging into the adjacent wooded area.

Ski Country House: Mountain Air Outside, Mountain Feeling Inside

As soon as we enter the living room, the dizzying height of the ceiling projects us into the impressive natural surroundings. The adjacent woodland extends all the way to the ceiling, thanks to the high windows. The fireplace, as flamboyant from the inside as from the outside, brings a modern, warm and soothing feeling.

dining room, Luc Plante architecture + design

The attention to detail can also be seen in the staircase, which is divided into two mirror parts separated by a glass panel. The American walnut for the steps was carefully chosen to create a delicate chessboard motif.

Ski Country House: Mountain Air Outside, Mountain Feeling Inside

From the outside, the flat roof limits the total height of the residence, highlighting the landscape while clearing the view to the mountaintop.

small home office, Luc Plante architecture + design

The exterior finish of white cedar shingles and burnt wood cladding defines and articulates the volumes and varied heights, while harmoniously emphasizing the striking architecture.

bedroom, Luc Plante architecture + design

Its final signature is its corten steel chimney, creating a vast vertical movement anchored in the surrounding terrain and reaching for the sky, in continuity with the external staircase to the deck.

bathroom, Luc Plante architecture + design

The landscaping has been deliberately left bare to highlight the magnificent terrain and the striking house that sits on it.

Ski Country House: Mountain Air Outside, Mountain Feeling Inside

Ski Country House: Mountain Air Outside, Mountain Feeling Inside

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Woollahra House by Porebski Architects 3

Woollahra House by Porebski Architects

Located within Woollahra Council’s Heritage Conservation Area, this residence is perched upon a 5m heritage sandstone wall that forms part of a large bushland setting. The Woollahra house has been designed as a structure that belongs to the park with its strong concrete block corner buttresses rising up from the existing sandstone base.
Beautiful Barn House in Silesia, Poland / Gornik Architects

Contemporary Barn House in Silesia, Poland / Gornik Architects

This contemporary barn house is surrounded by fields, meadows and forests. The object consists of three simple ridge roofed buildings shaped like traditional houses. They were functionally divided into garage, art studio and home building.
One-Story Family House Covered with Charred Larch Planks 1

One-Story Family House Covered with Charred Larch Planks

Colours are minimalist – the one-story family house is black form the outside and the interior is predominantly white – based on our long-standing inspiration by Scandinavia. The details and the furniture bring colour accents to the interior, the atmosphere is created by a fireplace and a number of accessories.
Island Poké, a New Restaurant Concept for Hawaiian Sashimi-Style Cuisine

Island Poké, a New Restaurant for Hawaiian Sashimi-Style Cuisine

This is our third site with Island Poké and the largest to date. Taking our inspiration from the Hawaiian origins of Island Poké, we looked to the sea and movement to create a point of interest.

Transformation Forest House: Sustainable, Compact and Sculptural Rooftop Extension

The architect’s description - Transformation Forest House: On top of an existing 1950s holiday home, hidden in the forest, a sculptural, compact and sustainable rooftop...

More Articles Like This