Single Storey Extension and Renovation to a 1960’s House

Single Storey Extension and Renovation to a 1960's House (1)

Kate’s House is a single storey extension and renovation to a 1960’s house, entered through a side courtyard sanctuary which separates the retained part of the existing dwelling and the new addition.

Description by Bower Architectue: The design concept resisted the addition of a second storey, utilising every part of the site to stitch a new single storey extension in between existing street facing bedrooms and the original garage at the rear. The need to house unique artwork combined with opportunities for memorable entry experiences, framed views and varied garden connections in the pursuit for joyful, practical and surprising spaces.

Single Storey Extension and Renovation to a 1960's House (16)

A new screened carport cradles and softens the proportions of the retained frontage and becomes integral to the arrival journey, leading to entry into an intimate courtyard at the centre of the house. This courtyard is continually re-experienced – a pivotal space between public, family and private areas.

Single Storey Extension and Renovation to a 1960's House (2)

East-west orientated galleries buffer kid’s areas from living zones, provide natural cross ventilation and welcome differing qualities of natural light during the day. The cross section of the house continually compresses and expands as it gently terraces down the site, level with the garden. Sustainable passive performance is optimised through zoning and orientation, solar power and a 20,000L watertank add to these measures.

Single Storey Extension and Renovation to a 1960's House (4)

Bagged brick walls and sculptural use of timber typify the use of raw yet restrained materials that combine with the fine grain offered by brass and steel detailing.

Single Storey Extension and Renovation to a 1960's House (11)

Living and private zones are defined by a series of high gallery spaces which naturally light and ventilate the house, while vividly tiled bathrooms are treated as discovered gems. The house maintains a continuous connection to landscape and garden as it terraces down the site to a lower family level, leading to the dramatic pool area beyond.

Architects: Bower Architecture
Location: Melbourne, Australia
Area: 385,5 sqm
Photographs: Shannon McGrath

Single Storey Extension and Renovation to a 1960's House (3)

Single Storey Extension and Renovation to a 1960's House (12)

Single Storey Extension and Renovation to a 1960's House (5)

Single Storey Extension and Renovation to a 1960's House (6)

Single Storey Extension and Renovation to a 1960's House (7)

Single Storey Extension and Renovation to a 1960's House (9)

Single Storey Extension and Renovation to a 1960's House (13)

Single Storey Extension and Renovation to a 1960's House (14)

Single Storey Extension and Renovation to a 1960's House (8)

Single Storey Extension and Renovation to a 1960's House (15)

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

A Jackson Hole Passive House That Offer Sweeping, Unobstructed Views

Adhering to Jackson Hole passive house design, kt814 incorporated strategies such as an airtight double wall system with super insulation, hydronic radiant-floor heating, and high-performing FSC-certified Thermo Clad Pine triple-glazed windows from Zola Windows.

Ontwerpduo – Cageling : for moments of peace and relaxation

‘Everybody's a bird, locked up in a pretty cage. Sometimes you fly to a slightly bigger one, but you never quite have the courage...

A.D02 Minimalist Apartment in Hanoi by Flat6 Architects

This apartment is in the same building, same area and type as A.D01 which we have done. The only difference is that A.D02 is symmetric with A.D01. But with the different needs of each customer we offer different space solutions.

Espai París Art Gallery / Meritxell Ribé – The Studio Room

This new space, opened in September 2016, is located in the very heart of the Eixample of Barcelona, within the so-called "Bcn Design District". The project was based on the division of space into two floors.