PhotographerAdam Scott PhotographyA Home Extension Which Has Been Inspired by the Feeling of Sitting...

A Home Extension Which Has Been Inspired by the Feeling of Sitting Under a Tree

A Home Extension Which Has Been Inspired by the Feeling of Sitting Under a Tree

Project: Home Extension
Architects: Turner Architects
Location: London, United Kingdom
Year: 2019
Photo Credits: Adam Scott
Text by Turner Architects

A growing family needed a larger kitchen and wanted a family room that opened up the garden – there was, however, a large tree which sat directly next to the existing kitchen.

A Home Extension Which Has Been Inspired by the Feeling of Sitting Under a Tree

It was loved by the family, they have enjoyed sitting under it in the summer, watching the seasons change against it but it was threateningly close to the house and blocking the light and views out.

A Home Extension Which Has Been Inspired by the Feeling of Sitting Under a Tree

Our response has been to create a home extension which has been inspired by the feeling of sitting under a tree. Glimpsing the sky in different directions and with changing light as though looking up through its branches. The form of the roof, also allowed light to get to the back of the room.

dining area, Turner Architects

Our brief was to create a space with a series of overlapping functions: a kitchen, a dining room, a snug for watching a flickering light (either fire or tv) and a garden room. To keep this open yet clearly demarked we used stepped levels between the spaces, and a shift in finishes.

A Home Extension Which Has Been Inspired by the Feeling of Sitting Under a Tree

The kitchen is elevated with a timber floor continuing the floor finish in the main house. The floor then steps down to the dining room and still further to the snug. The snug and the dining room are limestone finish which runs through to the garden. This emphasises the cutting into the solid ground with the tree growing above.

A Home Extension Which Has Been Inspired by the Feeling of Sitting Under a Tree

interior design, Turner Architects

fireplace, Turner Architects

fireplace, Turner Architects

A Home Extension Which Has Been Inspired by the Feeling of Sitting Under a Tree

Subscribe to our newsletter

Two Storey Guadalajara House by Taller 1+1

This Guadalajara house is a single family dwelling that responds to the necessity of a young marriage that obtains a lot in a centric neighborhood of Guadalajara, Mexico. The goal was to provide a practical refugee, with an optimization of the resources.

Balboa Beach Flat by Lynn K. Leonidas

This Balboa Beach Flat in San Francisco houses a robust family life for surfers, makers, art collectors, and their two young boys. The remodel for this newly imagined floorplan includes a new kitchen and three bathrooms among the many updates made to the home's overall interior architecture.

Oxnard Beach House by Montalba Architects

Oxnard Beach House intended to be a second home and gathering point for family and friends. This beach front house combines intimate interior spaces with expansive ocean views throughout all three levels of the house.

Post-War Apartment T101 by ROOI Design and Research

Chinese homes have changed dramatically in size, scope, and design in the past few decades; conducted by ROOI Design and Research firm, Post-War Apartment T101 is one example of an outstanding Chinese renovation project.

Apartment with a View / Atelier Starzak Strebicki

The apartment with a view located on the seventh floor is a result of combining two flats. Its space is divided into two main and at the same time interpenetrating zones: intimate and daily.

Recommended Stories