Residential ArchitectureRenovation ProjectsHornsey House - Refurbishment and Extension by Will Gamble Architects

Hornsey House – Refurbishment and Extension by Will Gamble Architects

Hornsey House by Will Gamble Architects

Project: Hornsey House
Architects: Will Gamble Architects
Location: Hornsey, North London, UK
Photo Credits: Building Narratives

Will Gamble Architects were appointed to refurbish and extend this Victorian house in Hornsey to create a unique home for a family of four.

The project included a ground floor side extension, an extension over the rear addition and the internal reconfiguration and refurbishment of the ground and second floor.

kitchen, living area, Will Gamble Architects

The brief was to create a series of contemporary spaces that could accommodate the growing needs of the family, including an open plan living kitchen and dining space, a playroom, a formal reception room and a study amongst other ancillary spaces.

kithen, Will Gamble Architects

The rear elevation of the ground floor extension is clad in heated treated ash arranged in slender vertical battens to accentuate the height of the addition. The battens frame a large picture window with views onto the garden.

A glass roof creates a delicate connection between the existing building and the proposal whist allowing natural light to enter deep into the floor plan.

Hornsey House by Will Gamble Architects

The use of heat-treated ash has been continued into the interior spaces where its rich chocolatey tones have been coupled with a more monochromatic colour scheme to create a restrained and coherent colour palette.

The colour palette has been designed to complement the period features of the existing house whilst creating a contemporary living space.

Hornsey House by Will Gamble Architects

Exposed joists, and an exposed off-black steel celebrates the structure of the proposal and helps demarcate the different spaces contained within the open plan living space. The timber joists are centred on the picture window drawing your eye out towards the garden.

A bespoke kitchen, also designed by the practice, accentuates the monochromatic colour palette with carrara marble worksurfaces.

On second floor, a new study space was created with a frameless corner window that provides uninterrupted panoramic views towards Alexandra Palace.

interiors, Will Gamble Architects

home office, Will Gamble Architects

Hornsey House by Will Gamble Architects

Hornsey House by Will Gamble Architects

Shakin’ Stevens House: Compact Double-Fronted Victorian Cottage

Shakin' Stevens House is a single-family home designed by Matt Gibson Architecture + Design in Melbourne, Australia. Description by Matt Gibson: This compact double fronted...

Two Story Apartment With Clever Design Solutions

Project: Two Story Apartment AP 1211 Architects: Alan Chu Location: São Paulo, Brazil Design Team: Anita Meduna Area: 36.0 sqm Photographs: Djan Chu AP 1211 is a two story apartment...

LA Glamour is a Sophisticated and Bold Concept by Studio Tate

Studio Tate completed this comprehensive apartment renovation for a penthouse in the Melburnian complex, overlooking the Shrine of Remembrance and the botanical gardens. Our clients...

Forestville Residence in Sonoma County / Signum Architecture

Quintessential West Sonoma County living on a modest budget floating above a 22 acre existing vineyard knoll top site. The elegantly simple layout was conceived by orienting the four axes of the home to capture the best of Sonoma County.

La Olga Apartment in Barcelona

We found La Olga apartment with way too many partitions regarding its dimensions and its availability of natural light and ventilation. We decided to pull as much as possible the living area towards the back of the building, so that the bedrooms could absorb part of the light that is filtered through the main façade

Related Articles