Residential ArchitectureRenovation ProjectsClifton Hill Courtyard House - Addition to a Double-Fronted Weatherboard Home

Clifton Hill Courtyard House – Addition to a Double-Fronted Weatherboard Home

Clifton Hill Courtyard House

Project: Clifton Hill Courtyard House
Architect: Eliza Blair Architecture
Interior Designer: Studio mkn
Landscape Architect: Peachy Green
Builder: Kleev Homes
Landscape Construction: Rubble Landscape
Location: Clifton Hill, Victoria, Australia
Project size: 224 m2
Site size: 354 m2
Completion date 2022
Photo Credits: Shannon McGrath

This brick and glass extension fits snugly onto the back of a double fronted weatherboard worker’s cottage in Clifton Hill. Designed to capture light from the north, as well as views of an existing bottle brush tree to the south, the layout responds to both the site and the family’s desire for future flexibility. With laneway access at the rear, a double storey garden studio nestles into the back of the site, providing a green backdrop to views from the calm spaces within.

Clifton Hill Courtyard House

What are the sustainability features?
Retention of existing building
• Passive solar design techniques for improved living conditions and building performance
• Super insulated walls and ceiling cavities
• Double-glazed high-performance windows
• Thermal mass
• Solar panels on roof

Clifton Hill Courtyard House

What was the brief?
Re-model the existing (circa 1890s) home to accommodate a master suite with ensuite and walk in robe, plus 2 further kids bedrooms, a central bathroom and laundry. The clients then wanted to create a light filled open plan living extension that would replace a dated and poorly planned 1980s addition, as well as a garden studio. The new family home would need to cater for twin toddlers, a teenager, as well as guests visiting from overseas. A garden studio was therefore suggested to accommodate this flexibility as well as helping to shield views from a neighbouring development.

living room, Eliza Blair Architecture

What were the key challenges?
Being on a long and narrow south facing allotment, the key challenge was how to get daylight and sunlight into the back of the house, as well as fitting in all the functional requirements of the brief. The other key challenge was to design a home that could cater for all age groups both now and into the future.

living room, Eliza Blair Architecture

living area, kitchen, Eliza Blair Architecture

What were the solutions?
Despite courtyards taking up space within the centre of a floor plan, the clients embraced the concept, knowing the benefits would outweigh the loss of backyard space. Not only does the courtyard bring northern sunlight into the plan, it also creates relief at the end of a long and narrow hallway. A deciduous tree that changes colour with the seasons creates a focal point for the eye, as does the texture of the neighbouring brick wall. The courtyard insertion also creates a more zoned open plan arrangement, with the living room enjoying a dual aspect to two different landscaped spaces.

kitchen, Eliza Blair Architecture

With twin toddlers needing a lot of supervision, as well as a teenager wanting more privacy and separation, the planning needed to carefully consider these spatial relationships. A multi purpose space that fronts onto the opposite side of the courtyard, allows visual connections to the rest of the house, but with the flexibility to become a guest bedroom if needed. The garden studio with its own ensuite and mezzanine, is intended to accommodate a range of functions including storage, gym, home office, teenage retreat and bike store.

dining area, Eliza Blair Architecture

dining area, Eliza Blair Architecture

Clifton Hill Courtyard House – Key products used:
Exterior
Bricks: Krause Emperor bricks in ‘Ghost’
Cladding: Everest Timber Silvertop Ash shiplap cladding, with Woka Black coating
Windows: Creative Windows Steel framed double glazed windows
Interiors
Bricks: Krause Emperor bricks in ‘Ghost’
Timber Flooring: Woodcut engineered tongue and grove flooring in ‘Voss’
Terrazzo Floor & Wall Tiles: Fibonacci Flannel Flower
Terrazzo Slab Benchtops: Signorino Bianco Neve
Timber Ceiling: Goodwood shiplap lining boards with Resene whitewash
Joinery: Nav Urban Ashwood by New Age Veneers

Clifton Hill Courtyard House

shower, bathroom,Eliza Blair Architecture

Clifton Hill Courtyard House

Clifton Hill Courtyard House

Addition to a Double-Fronted Weatherboard Home

How an Old Outbuilding Became a Writer’s Workshop and a Garden Room for Guests

Sue Architekten has transformed an old outbuilding into a comfortable retreat in Wienerwald, Eichgraben, Austria. Project description: The workmen from the village wanted to tear...

Harbour Heights Residence by Omar Gandhi Architect

Designed by Omar Gandhi Architect, Harbour Heights Residence is situated atop a hill, located near the Inverness town in Nova Scotia, Canada. Neighbouring with...

Frangipani House in Singapore by ONG&ONG

The Frangipani house took two years from planning to construction, and includes automated blinds, lighting, piped-in sound and security systems.

Modern-Scandinavian Styled House in Central Israel

The CY House is a modern-scandinavian styled house in central Israel planed and designed for a young couple and their 2 kids by SHTAIGMAN Interiors.

Sloan’s Lake Modern House by HMH Architecture + Interiors

Located on the edge of Sloan’s Lake with panoramic views of the Rocky Mountains, this house is designed for healthy living, entertaining and artfulness.

Related Articles