Hotel Andaz in München by Concrete Studio Amsterdam

- Advertisement -

Hotel Andaz München / concrete Amsterdam

Name of Project: Hotel Andaz München
Architects: concrete amsterdam
Team: Rob Wagemans, Melanie Knüwer, Hilka Ackermann, Susanne Schanz, Cathelijne Vreugdenhil, Sylvie Meuffels, Jolijn Vonk, Kasia Heijerman, Sofie Ruytenberg, Lisa Hassanzadeh, Erik van Dillen, Mieke Billekens, Ayca Dogan, Daniel Schröter, Johanna Zychski
Location: München, Germany
Area: 35.600 m2
Rooms: 227
Hotel operator: Hyatt
Year 2019
Photographer: Wouter van der Sar

concrete proudly presents the opening of its latest hotel project, Andaz Munich in Schwabing. Like a kaleidoscope, the Andaz hotel reflects the culture and tradition of the neighbourhood, creating a stimulating and inspiring atmosphere where guests and locals can feel at home.

Hotel Andaz München / concrete Amsterdam

Weaving state-of-the-art technology and old traditions into the interior, reflecting what makes Munich unique, forming a sense of tension that can be found throughout the hotel Andaz design. The ceiling structure illustrates this contrast via a literally interwoven network of rough wood and high-gloss anodised metal. The connecting axis between the different areas which brings all functions together in a single hybrid space (‘we share’) is a lively place to meet and mingle.

The lobby München / concrete Amsterdam

The many facets of Bavarian culture run like a leitmotif through the design. This is reflected from the largest scale to the smallest details; for example, the diamond shape (the Bavarian flag) is placed over the whole layout like a matrix, while details like deer horn buttons on the cushions remind of Bavarian fashion. Many icons associated with the city of Munich have been reinterpreted or abstracted as small highlights drizzled throughout the hotel Andaz , while traditional materials have been given a modern interpretation via a contemporary design language, including the “golden pretzel”.

The lobby bar / concrete Amsterdam

Lounge & Bar
The lounge immediately has an impressive effect on the guests with the oversized diamond pattern of the natural stone floor mirrored on the ceiling by back-lit diamond shapes. The diamond-shaped columns in the entrance area are two storeys high and feature several nearly seven-metre high video screens that stream the Munich skies while guests informally check in.

Hotel Andaz München / concrete Amsterdam

‘The Lonely Broccoli’
The restaurant ‘The Lonely Broccoli is connected to the lounge with an iconic glass display wall, featuring TLB’s collection of butcher cleavers. It features a meat-oriented menu that is likely to attract guests and locals alike. The heart of the restaurant is its open kitchen. Under an enormous hood made of steel and glass, it offers guests a great view of the meat being prepared on the impressive charcoal grill. Opposite to the kitchen is the open charcuterie bar.

Restaurant The Lonely Brocolli / concrete Amsterdam

Restaurant The Lonely Brocolli / concrete Amsterdam

The Ballroom
The imposing five-metre high ballroom has an illuminated diamond-shaped ceiling. This absolute showstopper spans the space in a three-dimensional fold and folds down to the floor at one side. Via countless programmable lighting moods, the brightly-coloured back-lit ceiling can be turned into a huge object of light and transformed into an atmospheric setting for any occasion. Between the otherwise plain white surfaces and sweeping sheer curtains, the diamond pattern of the carpet creates a kaleidoscope of blues.

M'uniqo bar München / concrete Amsterdam

M’uniqo
At the sky bar, when stepping off the lift at the highest point of the building, guests will be rewarded with a panoramic view over Munich. Embedded in an exclusive range of materials in brass and petrol tones, M’Uniqo is all about opulence and richness. Centred around an iconic bottle rack, the five-metre high bar has a core covered in back-lit shelves, with hundreds of bottles reflected in the mirror ceiling.

M'uniqo Bar München / concrete Amsterdam

The Rooms
A modern loft was the inspiration for the very spacious hotel rooms. Instead of conventional walls that separate the room, two frames of raw steel divide it into a bathroom, bedroom and living area to create a contemporary en-suite. It has resulted in an open character with a free visual axis from the entrance to the wide panorama windows.

Hotel Andaz München / concrete Amsterdam

Hotel Andaz München / concrete Amsterdam

Café M
With its high glass facades, the employee restaurant Café M in the annex building opens to the outside on three sides. Reminiscent of a picnic setting, the casual decor and unpretentious menu make the café accessible to staff, hotel guests and neighbourhood residents alike.

Hotel Andaz München / concrete Amsterdam

Spa & Pool Deck
The human body has no sharp angles, and this leading theme inspired the round shapes of the spaces in the spa. As they flow organically into each other, guests are intuitively guided to the different areas, while natural materials, soft greens, oak, light tile mosaics and brass accents radiate an elegant calm. On the 5th floor, there is a 24-hour fitness center, treatment rooms, changing rooms and an extensive sauna area. An iconic spiral staircase links the 5th floor to the pool deck and outdoor terrace on the 6th. This area is also directly accessible with the lift and is the perfect place for pool parties, presentations and other events surrounded by an impressive view over Munich.

Hotel Andaz München / concrete Amsterdam

Hotel Andaz München / concrete Amsterdam

Hotel Andaz München / concrete Amsterdam

Hotel Andaz München / concrete Amsterdam

- Advertisement -

Vandal Restaurant Celebrates Street Art and Street Food

Located in New York, Vandal Restaurant was completed in January 2016 by Rockwell Group. Description by Rockwell Group: Located on Bowery, the TAO Group's Vandal...

Xilinx Headquarters in San Jose, California / Noll & Tam Architects

This 91,050-square-foot project transformed a tired ‘90s tilt-up building into a modern and inspiring workplace. The goal was to take an office packed with a warren of cubicles and transform it into a high-performance, contemporary office building

Citlik Residence in Mugla, Turkey / PIN – Project International Architecture

The Citlik Residence, which was designed for a middle-aged couple striving to simplify their lives, is formed with few materials, quality details and simple solutions.

Art Villa on a Hillside Over the Pacific Ocean, Costa Rica

Out of all the villas in the Art Villas complex, this majestic concrete villa was the first to be designed, as well as finished. The bright minds behind the architectural concept of the building belong to the Refuel Works studio.

Alterations and Additions to an Existing 60`s Residence: Writer`s House

Writer`s house is an alteration and additional to an existing orange brick veneer residence that was originally designed in the late 1960`s by Michael R. E. Feldhagen. The house was originally built for the current occupants grandparents who were jewish holocaust survivors and immigrated to Australia a few years prior to building the house.

Panoramic Penthouse by Workshop APD

Panoramic Penthouse was designed by Workshop APD in New York. Workshop created a space that would highlight the client’s considerable art collection as well as...

1930’s Detached House Gets New Life with Major Rehabilitation

The house dates from 1930, with a facade of 7m wide and a built depth of 10m. This town house survives the real estate pressure and the transformation of the neighborhood that has been replacing this typology with multi-family buildings of more than 4 floors as those that surround it.

Lake House – reinterpretation of traditional rural house

Fernando de la Carrera and Alejandro Cavanzo have proposed to reinterpret through this project the traditional rural house from the mountain area. Tomine House...

Dawesville House: An Alterations and Additions Project by Archterra

Dawesville House is a weatherboard cottage redesigned by Archterra Studio in Dawesville, Western Australia. Description by Archterra: Located in a small coastal holiday town south...

Dandurand Multi-Dwellings: Renovation and Extension of a 1920 Montreal Duplex

Carried out in a residential area of the Rosemont–La-Petite-Patrie borough, the Dandurand Multi-Dwellings project consisted in renovating and expanding a duplex built in the 1920s that housed three dwelling units. The added storey harmonized the building with the size of the surrounding constructions.

Muriwai Weekend House is Placed at the Edge of a Cliff to Capture the Dramatic Views

The Muriwai house is a weekend house used by a couple throughout the year as an escape from their urban working lives, located on a steep site perched above the ocean and Muriwai beach.