House C3: a Modern Delicately Detailed and Proportioned House

House C3 - a Modern Delicately Detailed and Proportioned House (1)

House C3 is a project recently completed by Sydney-based Campbell Architecture Studio. The project was selected for the Australian House of the Year 2015.

House C3 continues our exploration of traditional form used in contemporary manner. In this case to find an architecture of today that sits comfortably within its neighborhood of 19th century workers cottages that neither brashly shouts difference nor resorts to historical pastiche. The brief was to create a house infused with natural light throughout, in the often dark, row house typology, without resorting to the often sad, dank internal courts or light wells.

a Modern Delicately Detailed and Proportioned Residence (4)

Externally the house presents as timber clad, using concrete floor & wall elements to create thermal mass & with consciously designed passive ventilation routes, achieve stable internal environmental conditions throughout the year.

House C3 - a Modern Delicately Detailed and Proportioned House (12)

The traditional dormer is interpreted as a contemporary box form to improve its functionality, & softened with traditional natural shiplap cladding. The insertion of traditional shutters are super functional in moderating light & privacy, while also playfully further working the exploration of the traditional/contemporary nexus.

House C3 - a Modern Delicately Detailed and Proportioned House (5)

At the rear, facing the sun & garden, the same form is stretched to welcome in the light, the view & create a large window seat in the main bedroom.

House C3 - a Modern Delicately Detailed and Proportioned House (6)

The neutral palette of internal & external materials aims to exude a sense of quiet calm, to be a backdrop for living in various ways & various styles, encouraging the occupants to show & even change their style throughout the long life of the building.

House C3 - a Modern Delicately Detailed and Proportioned House (7)

An oval skylight through the very centre of the house introduces an element of rococo surprise to balance the otherwise rectilinear plan. While a simple white form, the play of light & shadow across the oval changes throughout the day & night animating all spaces of the house.

House C3 - a Modern Delicately Detailed and Proportioned House (8)

The plan is designed to be flexible to accommodate changing needs of the occupants. The kitchen forms the centre of the multiple living spaces, in the centre of the commodious family living area which leads out to the garden. Towards the street is a space with lower ceiling & timber floor used as a more intimate sitting room.

Modern Delicately Detailed and Proportioned Residence (14)

The stair to the second floor is hidden from view rising from a timber seating & storage plinth in the family living space to a second floor internal balcony above, which creates a study area both open & private adjacent to the bedrooms.

Architects: Campbell Architecture
Project: House C3
Location: Sydney , NSW, Australia
Area 196.0 sqm
Photographs: Justin Alexander

House C3 - a Modern Delicately Detailed and Proportioned House (9)

House C3 - a Modern Delicately Detailed and Proportioned House (10)

Modern Delicately Detailed and Proportioned Residence (13)

Modern Delicately Detailed and Proportioned Residence (15)

Modern Delicately Detailed and Proportioned Residence (11)

Modern Delicately Detailed and Proportioned House (2)

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Charles House: An Adaptable, Multi-Generational Home by Austin Maynard Architects

Charles House is a multi-generational home recently completed by Melbourne- based Austin Maynard Architects. The client’s wanted a house they could live in for at...

Longis View House / SOUP Architects

The brief was to design a new energy efficient, low maintenance house filled with natural light for a couple and their extended family when they visit. The Longis View house is orientated to maximise the spectacular coastal views to the south of the site whilst retaining the sense of intimacy, set slightly into the hillside to the north.

Objet Élevé – Solution to Save Space by Mieke Meijer

The Objet Élevé, and is made of oak and steel, being ordered for the designer's home. The lower half of the ladder is used as storage space and shelves, all being part of a desk.

Villa The Rock Ibiza – Finding Synergy Between Nature and Architecture

A detached bright original and designed house hidden in a grove, setting on a promenade overlooking the Mediterranean sea is the perfect place to retire to from the city life.

Milan Apartment Renovation / Marcante Testa Architetti

For this apartment, set within a building from the late 1960 on Corso Sempione, the Turin-based duo has applied its immediately recognizable style to reinterpret a typical bourgeois Milanese home in a highly original way.

Refurbishment of a Semi-Detached House in Lisbon

Restelo house is a semi-detached villa refurbished by the Portuguese studio João Tiago Aguiar Arquitectos. From the architect: This semi-detached house is located in an...