Residential ArchitectureHousesHouse for a Buddhist / Pereira Miguel Arquitectos

House for a Buddhist / Pereira Miguel Arquitectos

swimming pool / Pereira Miguel Arquitectos

Project: House for a Buddhist
Architects: Pereira Miguel Arquitectos
Lead Architects: Luís Pereira Miguel, Filipe Martins Correia
Collaborator: Mafalda Mena
Location: Monchique, Portugal
Area: 350 m²
Year: 2018
Photo Credits: Fernando Guerra | FG+SG
Text by Pereira Miguel Arquitectos

In the hills of Monchique, between ups and downs, taking advantage of an extraordinary situation is this single-storey house. Set in a southern slope, with access by small and winding tar road, lies over one of several existing terraces that tear the steep slope into small cultivable levels.

House for a Buddhist / Pereira Miguel Arquitectos

It is in this scenario that one arrives to contemplate all the open view towards the Algarve coast and sea. The small hills are diluted as the distance increases and the entire path of the sun is visible from the edge of the pool.

House for a Buddhist / Pereira Miguel Arquitectos

From the curve of the road one can access the house through a funnel ramp that grabs the main and defining lines of the project: the line of the concrete support wall, similar to the stone terraces; and the line of the house, also made of concrete, which stands straight between the terraces.

dinig room / Pereira Miguel Arquitectos

Beyond the main volume is a small house, further away, under a cork oak tree, with independent access and clinging to the concrete wall. It is intended for the special guest, the master, who appreciates silence, meditation, and transcendental experience.

kitchen / Pereira Miguel Arquitectos

The “House for a Buddhist” is then defined by the landscape, the relationship between the two built volumes, the endless pool that mirrors everything into the various spaces that make up the house. The rest is simple, transparent materiality, with the concrete reproducing the fossilized woods in their walls, the finest aluminum possible, and the softened or diced granite stone that goes in and out the house, playing with the confines of things.

If Yoga is the architecture of peace, then here we have everything to meditate on this teaching.

House for a Buddhist / Pereira Miguel Arquitectos

bedroom/ Pereira Miguel Arquitectos

bedroom / Pereira Miguel Arquitectos

House for a Buddhist / Pereira Miguel Arquitectos

House for a Buddhist / Pereira Miguel Arquitectos

pool / Pereira Miguel Arquitectos

House for a Buddhist / Pereira Miguel Arquitectos

House for a Buddhist / Pereira Miguel Arquitectos

Subscribe to our newsletter

Complete Reform of a 34 Square Meters Apartment in Downtown Madrid

A dual strategy is applied to this complete reform project: Firstly, the floor plan arrangement is based on an L-shaped service band that integrates the access, wet areas, storage areas and leisure spaces.

Why You Should Get Your Carpets Cleaned Twice Annually

If you have only recently made the switch to carpets, you may be surprised to learn that doing so can improve air quality throughout your home

Corymbia House by Paul Butterworth Architect

The brief from clients Margaret and Nick required a discrete island antidote to their family’s busy lives. A unique place to retreat to and relax on idyllic North Stradbroke Island

Yarmouk House is Divided into Two Identical Units for Two Brothers and Their Families

The Yarmouk house is contemporary home to two brothers and their families. The house is located in Kuwait City. The volume is divided in the center of the plot into two identical units housing the independent quarters of each of the two families.

Parkville Townhouses by Fieldwork Project

This four townhouse development presents a highly site responsive design with a strong ESD focus, characterised by fundamental principles such as its strong emphasis on internal amenity, privacy, access to light and significant landscape planting.

Recommended Stories