Brownstone House, New York / Studio Arthur Casas

- Advertisement -

The landmarked brownstone facade was left unaltered, New York / Studio Arthur Casas

Project: Brownstone House
Architects: Studio Arthur Casas
Project Team: Natalia Valente, Raissa Furlan, Victoria Chaves, Paulina Tabet, André Honda
Location: New York, United States
Area: 575.60 m2
Year: 2019
Photo Credits: Filippo Bamberghi

A refurbishment of a brownstone house, seeking to respect its historical character while offering contemporary and technological solution.

Brownstone is an architectural style present in New York. These buildings are known by being row and vertical houses with brownstone facades, placed in long and narrow grounds. The project consists on the refurbishment of one of these residences, and, at the same time, seeks to respect the historical character of this architecture and offers a practical, contemporary and technological solution for the sectorization of an extensive program distributed over its six floors.

Brownstone House, New York / Studio Arthur Casas

These six levels ended up defining the distribution of the rooms, always well integrated to make the most out of the restricted entrance of natural lighting – guaranteed only through both facades. On the first floor, there is the kitchen, the office and a backyard with BBQ area. This kitchen, with its black counter and cabinets, differs from the traditional Studio’s light shades. To complement the dark atmosphere, white panels and woodwork brought lightness to the environment.

Brownstone House, New York / Studio Arthur Casas

The second floor is dedicated to social areas – such as the bar, dinner room and living room for the visits. As it was impossible to modify the historical frontal facade, this floor slab was retracted in the back facade in order to offer more space and a new and wide window, connecting first and second floor. To guarantee an intimate space to the family a couple with 2 kids -, the bedrooms, Gym, TV Room, Outdoor fireplace lounge were placed in the 3 upper floors.

The garden-level dining area, New York / Studio Arthur Casas

The Decor has neutral shades contrasting to the dark facade. The oak flooring of the upper levels brings softness, while Limestone in warm shades and fabrics and furniture in earthy tones make a subtle reference to the Middle East natural colors, the owner’s homeland. The clients asked for a closed carpentry, with clean lines and few decorative objects, valuing a minimalist aspect. The interest in Brazilian identity is noticed by a selection of several furniture – many of them designed by Arthur Casas – and works of art.

Brownstone House, New York / Studio Arthur Casas

The project’s highlight is the Indoor Pool, placed in the underground floor. The natural lighting, guaranteed by a skylight, offers a dramaticity to this ambience, which also divides the space with a warehouse and technical areas. To complement the lighting, lighting coves and linear built-in lights enhances the geometric design of the wooden
bench, a strategy replicated throughout the residence.

 

Brownstone House, New York / Studio Arthur Casas

Brownstone House, New York / Studio Arthur Casas

master suite, New York / Studio Arthur Casas

Brownstone House, New York / Studio Arthur Casas

terrace, New York / Studio Arthur CasasSee More Images in Gallery

- Advertisement -

Light Mine House, a Multi-Generational Home in Kuaotunu

The Light Mine house is an exploration of strong sculptural forms referencing the mine shafts of the long-abandoned gold mines within the surrounds of the once wealthy historical gold mining town.

New Canaan Retreat for a Landscape Architect and Her Family

Situated on the edge of a protected wetlands area, the New Canaan Retreat offers a flexible and multi-purpose space for a landscape architect and her family. As an office, poolhouse, studio, or space for entertaining, the modular home offers oblique views up and down the wetland valley.

Malvern House: Addition and Renovation to an Edwardian Style House

The Malvern House is an addition and renovation to an existing Edwardian style house. The owners, whilst endeared by the houses period charm, desired a relaxed, contemporary family home to raise a young family.

Copenhagen Restaurant Exhibiting Warm and Material Richness Against Raw Concrete Walls

With the ambition to create a local wine bar and restaurant emphasized by an intimate and cosy atmosphere that underlines a sense of presence, Nærvær is located in a fairly new and contemporary building. Situated in a prime location of Christianshavn overlooking the canal with a beautiful view Copenhagen’s old city centre, this new place hosts a local winebar as well

Wooden furniture for bedroom with a minimalist design

Berlin-based designer Sebastián Erazo Fischer has designed Bedroom Units - wooden furniture for bedroom with a minimalist design. Description by Sebastián Fischer: Bespoke furniture unit for a...

Central Austin House Remodeled in the Spirit of the Original Mid-Century House

A balance of natural light, simple materials, and flows, are integrated with controlled views and atmospheric variation. This Central Austin house was remodeled in the spirit of the original Mid-Century Modern house, with an open plan, honest natural materials, and a direct connection to nature.

Beachfront Private Villa on a Protected Bay in Tulum, Mexico

Casa Xixim is a beachfront private villa designed by Austin-based Specht Architects. Nestled between the turquoise ocean and the emerald jungle, Casa Xixim offers a...

Casa Kwantes in Rotterdam / MVRDV

Casa Kwantes bases itself around the clients’ desire for seclusion and privacy, whilst having a maximum of daylight and open living spaces. From the...

A Washington Modernist House Completely Remodeled by Assembledge+

The Stephenson House is a remodel of a Washington modernist house built in 1962. The house is located in the Chevy Chase neighborhood of Washington DC. The clients were searching for a modernist dwelling in a predominately traditional neighborhood ...

Brooklyn Apartment Renovation by Light and Air Architecture

Though modest in size, scope and budget, this once heavily partitioned Brooklyn apartment is transformed by the insertion of a volumetric armature that creates spatial diversity in the absence of traditional rooms.

Bilateral House in Toronto / Audax Architecture

The homeowners of Bilateral House are a married couple with three girls. They purchased a lot with a 116-year-old Period Revival home in a...