House for a Daughter / KHUÔN Studio

House for a Daughter / KHUÔN Studio

Project: House for a Daughter
Architects: KHUÔN Studio
Project Team: Huynh Anh Tuan, Nguyen Do Hoang Nam, Nguyen Xuan Truong
Location: Ho Chi Minh City, Vietnam
Area: 136 m2
Year 2018
Photo Credits: Hiroyuki Oki

This residence is situated on a spacious lot of 8 x 17 square meters. It is designed for a young woman and also for her immediate family, who frequently visit. It is the owners’ first priority that natural lighting and greenery be maximized within their home.

House for a Daughter / KHUÔN Studio

The ” House for a Daughter ” is divided into two zones. Reserved for the daughter, the back of the house consists of a connected bedroom and study that occupies two floors, while the front part of the house comprises bedrooms for her parents and brother. These areas are physically and visually linked by “bridges” and windows in order to facilitate family bonding.

House for a Daughter / KHUÔN Studio

In addition, open spaces for cooking, dining and getting together make up parts of the atria, which feature plenty of greenery. These common areas serve to strengthen relationships among family members once they are out of their rooms.

kitchen / KHUÔN Studio

Some corners of the house are rounded to carve out voids that blur the boundary between the atria and enhance the juxtaposition between the two floating architectural masses. This treatment also allows the skylights to flood the house, creating seamless lighting effects that would otherwise be interrupted by straight walls.

staircase / KHUÔN Studio

The west-facing façade is also exposed a large amount of solar radiation during the day. Air bricks are an effective solution to this problem as they provide solar shading and privacy yet allow natural ventilation and views. Reminiscent of the curved interior walls, the customized air brick consists of a curved concrete piece supporting a square frame. This air brick façade creates a light and shadow effect that changes throughout the day.

House for a Daughter / KHUÔN Studio

Working out the layout for this expansive footprint is a novel experience to KHUON Studio, as we specialize in small urban houses, for which we are used to making the most out of every square meter. To solve challenges posed by such a voluminous space, we carefully utilize natural lighting and greenery not only to fill the architectural voids inside the house but also to adorn the interior white walls of the skylights.

House for a Daughter / KHUÔN Studio

terrace / KHUÔN Studio

interior design / KHUÔN Studio

interior design / KHUÔN Studio

bedroom / KHUÔN Studio

House for a Daughter / KHUÔN Studio

House for a Daughter / KHUÔN Studio

House for a Daughter / KHUÔN Studio

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Multi-Generational Family Home by Masparti

This multi-generational family home is designed on a plot which offers a view of the opposite forested slope. This view is preserved both for those entering the top end of the street from the forest, as well as for those who live on the opposite side of the street, as the height of the house is rather low.

Hill Country Modern House, Texas / Dick Clark + Associates

On a large private lot at the foothills of the Hill Country, this client wanted their house to be ingrained in nature, rather than up on the hill towards the view; what results is a beautiful play fashioned amongst landscape and building – with each one stealing the spotlight from each other around every bend.

Morningside Residence / Kieron Gait Architects

Morningside Residence by Kieron Gait Architects is a quiet, respectful and poetic addition to a 1920s Queenslander house. The existing 1920s house is a beautiful house, but highest and divorced from the garden.

Moving House / Architects EAT

Moving House is a new single residence in the suburban street of Kew. The house was completed in 2016 by Architects EAT, a Melbourne based...

Rock Canyon House by Imbue Design

The Rock Canyon house was custom designed expressly for its young family of inhabitants. Like the members of the family, the spaces in the home are open, refreshing, individually distinct yet strongly connected from one to the next.

Taipei Small Loft – How Can Be Put in Value a Small Space

Lee's Designn has arranged this Taipei small flat considering the pursued objective by the owners, two sisters that wanted to benefit of their own private space.