facebook

House in Kai by Mamm Design Studio

House in Kai by Mamm Design (1)

House in Kai is a project completed in 2014 by Tokyo-based studio Mamm Design.

The architect’s description: The only strong request from client was that all rooms should be oriented to the south. Kai-city, where they have harsh winter, is in Kofu basin, which is located in central part of Japan. We realized that people who lives in the area has incomparably more longing than we have in Tokyo. According to site regulations, it is possible to stack all rooms simply vertically and build a 3-story house. But we think it is not a good solution, since it will weaken relations among family who occupies each floor, though the family has two small children. And it must be a coercive volume compared with surrounding two-story houses.

House in Kai by Mamm Design (2)

Thus, we designed the volume as a terraced shape in which all rooms face south though the floors still keep horizontally connections. The volume consists of, from lower level, a living room connecting with front yard, a gallery / refreshing space, and bedrooms. The higher is the more private space. Spaces under the terraced volume are used for back-of-house such as bathroom, toilet and storages.

House in Kai by Mamm Design (3)
Our attempt here is not to separate the house into only living room and bedrooms but also to create intermediate spaces where each member of the family enjoy his/her own time and, at the same time, also feel other members’ atmosphere. We think it enables for the young family’s life to be diverse and rich. Such space in this house is gallery/refreshing space. We, very consciously, designed the space wider than ordinary corridor to be used for the intermediate space. To emphasize the intent, we designed shelves in zigzag shape to make small dens for children, and steps to be a bench etc.

House in Kai by Mamm Design (5)
The gallery, also connecting with hobby room and terrace, plays a role as a street where all activities in the house/of the family flow in. Structurally, we stuck to keeping dimension of columns in 100x100mm, though the house has some wide spans. The dimension is almost equal to traditional wooden timber columns which we are very familiar with, in single house. To achieve it, we use solid 100x100mm steel columns where it is required. Photo: DAICI ANO

House in Kai by Mamm Design (6)

House in Kai by Mamm Design (4)

House in Kai by Mamm Design (7)

House in Kai by Mamm Design (8)

House in Kai by Mamm Design (9)

House in Kai-City by Mamm Design (10)

House in Kai-City by Mamm Design (11)

House in Kai-City by Mamm Design (12)

House in Kai-City by Mamm Design (13)

House in Kai-City by Mamm Design (14)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Zinfandel House in California Wine Country / Field Architecture

Rather than build a fortress against the elements, we designed Zinfandel house with an ethos of opening up to the environment, and participating in a deep and respectful dialogue with the land.

Lovely handmade supplies inspired by the artistic traditions of Lebanon

Bokja brand was born in 2000 when Huda Baroudi and Maria Hibri have associated in order to give life to some supplies that would...

Red Creek Road Residence / Marvel Architects

Marvel Architects designed this weekend house, for year-round use, on Red Creek Road in the town of Southampton, New York. Situated on a 3.64 acre site, the house has stunning views to both The Great Peconic Bay and the forest.

Eddy Loft – Apartment in Ex-Factory Building / Open AD

Designed by Open AD, Eddy Loft is located in renovated soviet ex-factory building. The interior is based on exposing existing concrete constructions in mix of...

Cranes Attic in Genoa by Gosplan

The Cranes attic is situated in the city centre of Genoa, on the top of a building in the medieval neighbour on the old dock that protects the city for the Middle Age. The apartment has a 40 square meters surface, a small area that hosts a living room with open kitchen, a bedroom and a bathroom.

Narrow Apartment Renovated in a Historical Stone House

This ' ground floor apartment ' is part of a wider ongoing renovation process of an historical stone house, located in the old town of Koper. House V consists of three apartments that we have named V1, V2 and V3.