House in Krkonoše by Fránek Architects

House in Krkonoše by Fránek Architects

Project: House in Krkonoše
Studio: Fránek Architects
Author: Zdeněk Fránek, principal architect
Collaborator -Accountable designer: Jiří Topinka
Project location: Krkonoše, Czech Republic
Completion year 2018
Built-up Area: 225 m2
Usable Floor Area: 376 m2
Plot size 639 m2
Photographer: Petr Polák
Text by Fránek Architects

To design a house in a pristine nature of Krkonoše was an exciting challenge, especially when it was for my long-standing friend and his young family, for a person who loves nature, art and life. Moreover, the design of the house in Krkonoše corresponds in size to the existing building, which has been standing in this protected area since ancient times and as the only structure as far as the eye can see. The responsibility towards the circumstances and strict regulation gave an archetypal form. In addition, the investor required a sophisticated approach towards the space, which would be spiritually focused, unusual, and pure.

House in Krkonoše by Fránek Architects

The house in Krkonoše is inserted in a sloping terrain so that the basement has an entrance from the lower floor facing towards the outdoor pool. The main entrance and driveway are on the ground floor in the upper part of the building. The basement is made of reinforced concrete and from the level ± 0,0 it is a timber structure. The truss consists of four frames – glued full bindings, into which the view is completed by three pairs of convexly curved pillows for better use of space, acoustic comfort, and lighting strategy.

House in Krkonoše by Fránek Architects

Whilst the exterior of the building is fully cladded with larch glued laths including the roof, the interior is white and pure, even the floors. It serves as a white canvas for incorporating art in the form of positive thinking. The investor himself perceives the house this way. The long journey in the forest evokes impatience and enhances the experience from the atmosphere. One of the advantages is the appropriate size of the house and its favourable economical use and maintenance of the place. Over time, a carport equipped with solar panels as well as a vegetable greenhouse will be added to the heat pump.

dining area, Fránek Architects

My experience with these formally pure houses is following, they are demanded by strong personalities who have their own idea of their direction, their place in this world and the values their family represents. The exterior of such houses is characteristic with its artistic beauty, the art of aging and immersing itself into greenery. It expresses a kind of harmony with the universe. The understanding of its inhabitants that nothing lasts forever, but also the inimitability and irreplaceability of the present moment.

living room, Fránek Architects

The purity, in the interior of such houses, allows thoughts to flow and makes their personalities and intellect stand out, with whom they fill the space, inhabit, cosset and mark the interior while living.

spiral stairs, Fránek Architects

entrance, Fránek Architects

House in Krkonoše by Fránek Architects

House in Krkonoše by Fránek Architects

See More Images in Gallery

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Boutique Coffee Shop by Liat Eliav / Israel

"Rothschild 62" is a boutique coffee shop located on Rothschild Street in Rishon Lezion, Israel, planned and designed by Liat Eliav. The coffee shop is...

Casa Sierra Fria / Pérez Palacios Arquitectos Asociados

Casa Sierra Fria is a house located in a residential neighborhood in Mexico City. As the majority of the sites in this neighborhood have regular constructions on three of their four sides, the architectural concept began to explore the idea of the site ...
Wooden Box House by Moloney Architects 8

Wooden Box House / Moloney Architects

Wooden Box House is a turn-of-the-century weatherboard home that merges Victorian heritage with a contemporary architectural extension to house a growing family. The project, located...
Brick & Gable House, Breathe Architecture 1

Brick & Gable House / Breathe Architecture

Brick & Gable House is designed for a family of four. We were initially engaged to build a larger house for them, but after spending time living overseas, they returned realising that they could live in a smaller footprint.
Former Haystack Refurbishment 8

Rethinking the Old Mixing It With the New: Former Haystack Refurbishment

When the architects started to build this project, they had no idea how it was going to end up looking. This has been a project designed day after day onsite, solving problems, creating an intense teamwork together with the client and the builders.

More Articles Like This