House of Bees / Extra Medium

House of Bees / Extra Medium

Project: House of Bees
Architects: Extra Medium
Lead Architect: Timothee Mercier
Collaborators: Patrick Coulomb
Location: Vaucluse, France
Area: 140 m²
Year: 2019
Photo Credits: Simone Bossi
Text by Timothee Mercier

My family bought land in South of France’s Vaucluse department in the early 2000s. At the time, a small farmhouse sitting in the forest nearby had been weathering away for more than a decade. It stood on its hill, fading comfortably into the landscape.

House of Bees / Extra Medium

When my parents approached me to rebuild it, we were sitting within eye-sight of the dilapidated structure. It was still soft in its ruinous state, a reminder of the qualities of its surroundings. We had spoken about the project before but the timing had not been right. That summer, and throughout the two years that followed, I worked to bring it back to life – infusing it with the monastic qualities that make this valley so special.

House of Bees / Extra Medium

Respectful of its surroundings the house was designed to be an intimate refuge buried in the hills – one that would respect the site and the architectural history of the region. The site itself is very intimate. The House of Bees sits at the base of a small, tree-covered hill in the middle of the French country-side. When summer comes around it gets progressively nestled in the forest, without ever losing views of the vineyard below.

living room / Extra Medium

The existing structure was carefully dismembered in phases. The footprint and envelope were revised but stayed very much in keeping with the proportions of the old farmhouse. More than a simple reconstruction, this house was imagined as a renewal, emphasizing the house’s quirks and lending voice to careful craftsmanship. We took cues from surrounding architecture and amplified them. Most walls are finished with “chaux”, a local lime plaster that leaves the surface textured and uneven. The casework was drawn plainly and is almost entirely carved from regionally sourced oak. The tiles on the roof are “tuiles anciennes”, some more than 30 years old, ranging in color from green to red.

House of Bees / Extra Medium

plan

kitchen / Extra Medium

House of Bees / Extra Medium

House of Bees / Extra Medium

House of Bees / Extra Medium

bedroom / Extra Medium

House of Bees / Extra Medium

home office / Extra Medium

bathroom / Extra Medium

House of Bees / Extra Medium

House of Bees / Extra Medium

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Plus-Energy Houses in Berlin by GRAFT

GRAFT designed a single-family house and 2 semi-detached houses, all of them environment-friendly buildings that join mobility, energy and health. The project is an unrivaled...
vacation retreat

A Vacation Retreat in the Countryside / Ene+Ene Arhitectura

Situated 40 km North of Bucharest, in a peaceful rural setting, the house serves as a week-end and vacation retreat for a family living and working in the capital. It tries to make the most of its privileged location
Sun Valley House with Exposed Granite and Tough Geometry Form 2

Sun Valley House with Exposed Granite and Tough Geometry Form

Designed by Rick Joy Architects, this all-season home occupies a 1.5-acre, west facing site in Sun Valley, Idaho. Carefully sited on a steep hillside, the house was strategically positioned to maximize visual exposure to nearly 360-degree views and minimize disturbance to the native landscape.
Quarry Bay Residence / Lim + Lu

Quarry Bay Residence in Hong Kong / Lim + Lu

Hong Kong, 22 January 2019 – Lim + Lu, the New York-founded multidisciplinary design practice, announces the transformation of a 1,200 square feet vacation-like haven that was previously abandoned for over 15 years in Hong Kong's Quarry Bay neighborhood.
Foley Ridge Cabin is Conceived as a Galvanized Steel Monolith Elevated on Two Concrete Walls

Foley Ridge Cabin is Conceived as a Galvanized Steel Monolith Elevated on Two Concrete...

Foley Ridge Cabin is a bedroom addition to an archetypal single-room dwelling. The project is located in a pristine natural landscape, accessible by a rugged dirt trail and situated on a steeply sloped clearing with a long view to Blue Ridge Mountains.

More Articles Like This