Residential ArchitectureRenovation Projectsi29 Converted a Neglected 17th Century Canal House into a Bright Home

i29 Converted a Neglected 17th Century Canal House into a Bright Home

17th Century Canal House / Renovation , i29

Project: 17th Century Canal House / Renovation
Architects: i29 interior architects
Construction: Visbeen&Co, Schneider interieurbouw
Location: Amsterdam, The Netherlands
Floor area: 115 m2
Completion: January 2022
Photography: Ewout Huibers

i29 converted a neglected 17th century canal house into a bright home with unexpected views and room for discovery. The house is located along the canals near Amstelveld, originally constructed in 1675. Over the years the house had been fallen into almost a complete ruin, the renovation took more than 2 years and was executed in collaboration with a team of specialists.

17th Century Canal House / Renovation , i29

The new interior highlights different areas in color which gives a new perspective on the monument. Original details are variously exposed or hidden in colorful rooms. To create unexpected sight-lines and a spatial experience, the different spaces are connected by allowing color or finish to continue from one space to another. In contrast to the existing structure, new interventions and finishes by i29 are clearly recognizable.

17th Century Canal House / Renovation , i29

The kitchen space on the ground floor is finished in white concrete, light walls and a custom designed oak kitchen and dining table. As you walk through, a green glass volume marks a hidden guest room that is fully equipped with an en-suite bathroom and access to the garden.

17th Century Canal House / Renovation , i29

The kitchen is visually connected to the study room above through a gray stained oak wall, which also forms a beautiful entrance to the rooms above. The same gray continues in the living room but in a fabric wall covering for acoustics. Behind the rotating book wall in the living room is another hidden area completely in a calming blue finish to read or relax.

17th Century Canal House / Renovation , i29

Upstairs you enter the sleeping quarters, where the design radiates comfort and luxury like a true hotel experience. The master bedroom with its original roof construction is separated from the bathroom by a mirrored volume that encloses both the stairwell and shower area. The shower walls are constructed with two-way mirrors, which gives a direct view of the canals.

17th Century Canal House / Renovation , i29

The adjacent bathroom has a traditional Japanese bath and freestanding matching sink in wood. All new and clearly designed interventions are tailor-made for this 17th century house, so it fits completely within the existing environment, but also raises the house to a higher level and is ready for the next generation.

17th Century Canal House / Renovation , i29

living area, i29

bedroom, i29

bedroom, i29

bathroom , i29

Subscribe to our newsletter

A Modern Two-Family Home with a Geometric Design

This brand-new private home, planned and designed by architect Marina Rechter-Rubinstein, owner of ReMa Architects, is part of a two-family house in Gan Yavne.

Charming Apartment in Linnegatan, Sweden: From 1903 to Nowadays

Alvhem Brokerage and Interior charm us with a spectacular apartment situated in a historical building from 1903, on Linnaeus Way, in Linnegatan, Sweden....

How Does Underwater Welding Work?

Underwater welders perform welding underwater with specialized welding equipment, often at elevated barometric pressures. These elements introduce various challenges and welders must possess specialized skills and training.

Shoemaker House by Jaime Juárez R. Arquitecto

Located in San Miguel de Allende (Mexico), Shoemaker House is a vacation home built on top of a pronounced semi-arid slope; this last element served as the basis for the creative development of the project and helps to achieve a balanced vision between low cost and functionality.

Planar House by Studio MK27

Planar House is a radical exercise in horizontality, aspect commonly explored in the projects of the studio. Discreetly inserted in the highest point of the plot and favoring the existing topography, its presence is most strongly felt in the footprint rather than volumetrically. An extensive line in an open landscape.

Recommended Stories