Retail DesignIce Cream Shop Ještě Jednu

Ice Cream Shop Ještě Jednu

Ice Cream Shop Ještě Jednu

Project: Ice Cream Shop Ještě Jednu
Architects: Holky Rády Architekturu
Author: Barbora Kudelová
Project location: Minoritská 2, 602 00 Brno, Czech Republic
Completion year: 2021
Gross Floor Area: 29,5 m2
Photographer: Barbora Kudelová
Graphic design: Steezy Studio

The ice cream shop is situated in the centre of Brno on the Minoritská street in one of the old apartment buildings in the city centre. The space is made by vaults and is quite small. This was the main challenge to fit all the kitchen necessities in. The task was to create an ice cream shop with a kitchen background, ice cream bar, freezer and coffee corner.

Ice Cream Shop Ještě Jednu

The concept works with genius loci, uses the vaults and arcs and refers to the origin of Italian product at the Czech place. The space of the preparation kitchen and the ice cream bar are divided by a glass partition. People behind the glass become the alchemists who prepare the frozen delicatessen.

Ice Cream Shop Ještě Jednu

The ice cream bar with its shape and texture also refers to Roman history and becomes the fundamental object of the space. The front part of the shop is made with in-built freezing box with ice cream boxes. The details are stainless sinks that resemble the street fountains of south European states. You can wash your hands as you enter the shop before eating the ice cream, behind the bar the sink serves as hygienic sink for stuff. This space was fun! Playing with three words – reference, reflection and arc. Every time you enter there is something new that catches your sight. Come in!

Ice Cream Shop Ještě Jednu

Materials
stainless steel – working spaces, sinks
tiles – kitchen
glass – partition
concrete – ice cream bar
painted metal – lights
textile – curtain

Products and Brands
Spaherae light — Dechem\www.dechemstudio.com
10×10 tiles — Winckelmans\www.winckelmans.com
curtains — Zips Interier\www.zipsinterier.cz
freezing boxes — Eiskon\www.eiskon.cz
floor — Dekor Italia\www.decoritalia.cz
concrete bar — Créer\www.creer.cz

Ice Cream Shop Ještě Jednu

About studio
HRA or Holky Rády Architekturu (in English Girls who like architecture) is a young architectural studio. Barbora Kudelová and Kristýna Sirová were colleagues at the university of architecture, later on they founded studio in 2020 and since then have been working on different projects together. There are various types of projects in the portfolio, starting mainly with interior design, but recently also projects of family houses, public spaces and other interesting architectural and design topics.

Ice Cream Shop Ještě Jednu

Ice Cream Shop Ještě Jednu

Ice Cream Shop Ještě Jednu

floor plan

Peloponnese Olive Tree Stone House by Ivana Lukovic

A starting point of creative departure was the industrial feel of a traditional stone stable, characteristic for the Peloponnese rural areas, with its low, long, and tiled shed roof appearance.

Canticle Luxury Apartment in the Historical City Center of Lucca, Italy

Project: Canticle Luxury Apartment Designers: Studiòvo, Italy Location: Lucca, Tuscany, Italy Photographs: Think Visual Furniture: Officine 3076 Canticle Luxury Apartment is a new residence designed by Italian studio Studiòvo. Canticle...

Berlin Bar, Moscow / Thilo Reich Architectural Design

Invited by gastronomes to design a Berlin Bar in Moscow, Berlin-based architect Thilo Reich—a fixture in designing gastronomical spaces—proposes a radical yet poetic translation. His concept transfers the public space of Berlin into an interior space of Moscow.

McDonald’s Innovation Center by Studio O+A

After Studio O+A partnered with McDonald’s on a new corporate headquarters in Chicago’s West Loop, it turned to the Innovation Center for a similarly fresh look at the spaces where fresh looking is the principal activity of the day.

Two-Bedroom Residence Showcasing an Asymmetrical Geometry

This two-bedroom residence, located in Owczarnia, a village near Warsaw, to a large degree owes its form to its owners, who, wanting a personalized, unique look, agreed to a spatial composition that departed from that of the archetypal home.

Related Articles