Residential ArchitectureApartmentsIM Apartment in Komotini by Nasia Spyridaki

IM Apartment in Komotini by Nasia Spyridaki

IM Apartment in Komotini by Nasia Spyridaki

Project: IM Apartment
Interior Design: Nasia Spyridaki Architecture & Design
Location: Komotini, Greece
Area: 130 sq.m.
Completed Project: May 2022
Photo Credits: Nick Economidis

The 130 sq.m. IM Apartment in Komotini, by Nasia Spyridaki Architecture & Design, was designed with the intention for maximum space functionality. A natural palette of timber and light colored surfaces have been used to emphasize and reveal brightness throughout the dwelling.

IM Apartment in Komotini by Nasia Spyridaki

The main entrance determines the spatial zoning. Storage spaces have been built along the entrance, where a large mirror adds perspective to it. Public and social spaces are situated to the left of the apartment: The living and dining rooms, the kitchen and the guest bathroom. The open plan design aims to a regular sequencing of welcoming and quaint open spaces. Clean geometries, discrete color contrasts and natural materials as timber and microcement, altogether accomplish an intentional simplicity.

IM Apartment in Komotini by Nasia Spyridaki

The dual use of the open plan kitchen-living room is emphasized by different floor finishes. The kitchen island adds to this, creating a discrete space limit. In the living room, the TV stand evolves into a bookstand. The intention is a flow of spaces where the viewer, according to his position, experiences different perspectives. An optical “game” where elements are revealed or hidden according to where one is situated. The wallpaper adds to this via its mild reflections. Engraved timber wall cladding and concealed lighting help extend the geometric “game” into the dining room.

kitchen, Nasia Spyridaki

Private spaces are situated to the right of the apartment: Earthy color palettes and wallpaper resembling microcement allow for the master bedroom to merge in with the style of the rest of the dwelling. Accordingly, the main bathroom follows with light colored tiling, white sanitaryware, a natural timber vanity and a large mirror to create an expanded illusion of the space. The geometric “game” extends into the second bathroom where an irregularly shaped counter evolves into a rectangular vanity with an oval mirror. Sanitaryware here is black and the tiling resembles black stone and rust.

kitchen, Nasia Spyridaki

IM Apartment in Komotini by Nasia Spyridaki

IM Apartment in Komotini by Nasia Spyridaki

IM Apartment in Komotini by Nasia Spyridaki

bedroom, Nasia Spyridaki

bathroom, Nasia Spyridaki

bathroom, Nasia Spyridaki

House in Begur by Garcés de Seta Bonet Architecture

Nature, character and transparency form the harmonic balance of contrasts that characterises the new project of the Garcés de Seta Bonet architecture studio, a newly-built house on a large plot of land with a gentle slope

A Room in the Garden, London by Studio Ben Allen

A Room in the Garden is part garden folly, part “other space”. It is intended to relieve the congestion of the urban home and provide a space for family members to work, play, read, sleep or to enjoy a moment of peace and quiet.

Apartment Finger Wharf Features Theatrical and Sophisticated Luxury Interiors

Architects: Studio Prineas Project: Apartment Finger Wharf Lead Architect: Eva-Marie Prineas Location: Woolloomooloo Finger Wharf, Sydney Harbour, Australia Area: 86 sqm Photography: Katherine Lu, Chris Warnes Apartment Finger Wharf is...

New Mountain View Office – Dropbox by AP+I Design

Dropbox’s new Mountain View office brought a Silicon Valley presence to their real estate portfolio. The location, just steps away from the Castro Street train station, was meant to attract and retain engineers living in the area.

Hingham Green House by ZeroEnergy Design

The Hingham Green House sits within a partially forested site overlooking a vegetated salt marsh with southern exposure.

Related Articles