Inspiring Apartment Rehabilitation in Portugal by Spaceworkers

Inspiring Apartment Rehabilitation in Portugal by Spaceworkers

Architects: Spaceworkers
Project: Inspiring Apartment Rehabilitation
Coordinators: Henrique Marques, Rui Dinis
Collaborators: Sérgio Rocha, Rui Rodrigues, Rui Miguel
Location: Lousada, Portugal
Area: 60 sqm
Photography: João Morgado

The project consists in the renovation of an apartment that will provide housing to a young couple. The building where it belongs is from the late 70’s, a time characterized by intense fragmentation and small areas (60m2). Thus, the premise of this work was the definition of a functional layout where the internal space was converted into a plan free space without partition walls in order to reinforce the expansive nature of space, with a further space control with the aid of furniture and curtains that act as space diaphragms. The functional spaces were clumped around a black void, which besides acting as a circulation, camouflages the accesses to the toilet, storage and dressing area.

Inspiring Apartment Rehabilitation in Portugal by Spaceworkers 1

Functionally, we wanted to create the idea of interconnecting spaces, without forgetting their full functional autonomy. Thus, the living area, the sleeping area and the cooking zone can be operated separately, ensuring the different needs of everyday life. The spaces created seek to take advantage of the constant light of the north façade, creating a calm and bright atmosphere, able to contrast with the grey landscape of the city.

Inspiring Apartment Rehabilitation in Portugal by Spaceworkers 2

Inspiring Apartment Rehabilitation in Portugal by Spaceworkers 3

Inspiring Apartment Rehabilitation in Portugal by Spaceworkers 4

Inspiring Apartment Rehabilitation in Portugal by Spaceworkers 5

Inspiring Apartment Rehabilitation in Portugal by Spaceworkers 6

Inspiring Apartment Rehabilitation in Portugal by Spaceworkers 7

Inspiring Apartment Rehabilitation in Portugal by Spaceworkers 8

Inspiring Apartment Rehabilitation in Portugal by Spaceworkers 9

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

A 1960s Ski House Gets a Facelift and the Whole Family Smiles

The vista below peeks through the trees, and through the glass portico of a house perched at the edge of the valley. It draws you in. And once inside, the view spreads out like a billowing blanket of green in summer, and a fairy tale of twinkling white in winter. Gazing out at the view, you begin to make connections.

Fifth Avenue Penthouse Pied-a-Terre / SheltonMindel

In a dark closed plan with a centrally located elevator and stair core in a 4500 square foot prewar apartment overlooking the New York City Reservoir, open up the spaces to have a connection to the views and light.