Residential ArchitectureHousesJapanese Courtyard Residence Gives an Impressive and Fresh Feel

Japanese Courtyard Residence Gives an Impressive and Fresh Feel

Courtyard House gives an impressive and fresh feel - FORM Kouichi Kimura Architects (1)

This Japanese courtyard residence was completed in 2015 by FORM / Kouichi Kimura Architects. The house is located in Shiga, Japan.

The architect’s description: The site is located in a relaxed area where fields and farms are stretching. The west side of the site is visually connected to the distant hill, making the site look like the original Japanese landscape, together with the Torii gate and the approach to the adjacent shrine. Surrounded by such an environment, a house was requested which blends with the scenery while making the best use of the spacious site of about 304 m2.

Courtyard House gives an impressive and fresh feel - FORM Kouichi Kimura Architects (4)

Incorporating this scenery, the house was then designed to form a U-shaped building with courtyard which secures privacy. The building form accords with the surrounding views and the range linking with the approach to the shrine. The interior is configured by a single open room whereas finishes and levels vary to make each space independent and comfortable, creating various scenes as one moves from one place to another.

Courtyard House gives an impressive and fresh feel - FORM Kouichi Kimura Architects (5)
The huge window and terrace facing the courtyard turns one’s eye to a natural landscape. The terrace and the interior space by the window are related by the same material, making the space flexible by enhancing linkage between inside and outside. Additionally in the courtyard connected with the terrace, a basin which looks like a water channel is designed to aim at creation of visual linkage with the view opening beyond. Standing calmly by the stretching landscape, the house gives somewhat an impressive and fresh feel.

Project: Japanese Courtyard Residence
Location: Shiga, Japan
Design : Kouichi Kimura
Construction Year: 2015
Site Area: 304m2
Constructed Area: 136,43m2
Photograph : Yoshihiro Asada

Courtyard House gives an impressive and fresh feel - FORM Kouichi Kimura Architects (2) (Custom)

Courtyard House gives an impressive and fresh feel - FORM Kouichi Kimura Architects (6)

Courtyard House gives an impressive and fresh feel - FORM Kouichi Kimura Architects (7)

Courtyard Jigha House gives an impressive and fresh feel - FORM Kouichi Kimura Architects (8)

Courtyard Jigha House gives an impressive and fresh feel - FORM Kouichi Kimura Architects (9)

Courtyard Jigha House gives an impressive and fresh feel - FORM Kouichi Kimura Architects (10)

Courtyard Jigha House gives an impressive and fresh feel - FORM Kouichi Kimura Architects (11)

Courtyard Jigha House gives an impressive and fresh feel - FORM Kouichi Kimura Architects (12)

Courtyard Jigha House gives an impressive and fresh feel - FORM Kouichi Kimura Architects (13)

Courtyard Jigha House gives an impressive and fresh feel - FORM Kouichi Kimura Architects (14)

Courtyard Jigha House gives an impressive and fresh feel - FORM Kouichi Kimura Architects (15)

Courtyard Jigha House gives an impressive and fresh feel - FORM Kouichi Kimura Architects (16)

Courtyard Jigha House gives an impressive and fresh feel - FORM Kouichi Kimura Architects (17)

Courtyard Jigha House gives an impressive and fresh feel - FORM Kouichi Kimura Architects (18)

Courtyard Jigha House gives an impressive and fresh feel - FORM Kouichi Kimura Architects (19)

Courtyard Jigha House gives an impressive and fresh feel - FORM Kouichi Kimura Architects (20)

Quetzal Armchair – 14 Overlapped Bicolor Pillows Creates an Amazing Visual Impact

French designer Marc Venot, has created an armchair named Quetzal for Spanish furniture manufacturer Missana. Inspired by the Quetzal bird, 14 overlapped bicolor pillows...

Thompson Lake House in Idaho / Cushing Terrell

A private retreat of wood, glass, and concrete that glows like a jewelbox on the lake. The owners envisioned a family oasis that could be restful and serene yet open and welcoming, and capable of entertaining large gatherings.

House for a Photographer by ValArch Ateliér

Premek´s land looked like a nice peaceful meadow under the forest but the whole thing looked easier than it actually was. The land lies on the border of the third and fourth zones of the Beskydy Protected Landscape Area.

Beyond House: Sustainable Family Home by Ben Callery Architects

Architects: Ben Callery Architects Project: Beyond House Location: Northcote, Melbourne, Victoria, Australia Photography: Peter Bennetts Designed by Ben Callery Architects, the Beyond House stretches typical terrace boundaries, making a sustainable house...

Saint-Hubert Apartment by Vives St-Laurent Studio

Vives St-Laurent studio presents their most recent interior project: the renovation of an apartment located on Saint-Hubert Street in Montreal.

Related Articles