Multi-Generation House Renovation in Tokyo, Japan

- Advertisement -

Multi-Generation House Renovation in Tokyo, Japan

Architects: Tomomi Kito architect & associates
Project: Renovation of a multi-generation house
Location: Tokyo, Japan
Area: 140sqm
End Date April 2017
Photography: Satoshi Shigeta

This is an interior renovation project of an existing two-story timber structure house in Tokyo which was built approximately 40 years ago. The clients, a young couple and the wife’s parents, were already living here before the renovation. Soon after, the wife’s grandmother, who lived alone in the countryside far from Tokyo, also decided to move in. As such, the clients requested to renovate the multi-generation house and to make it suitable for accommodating 4 generations—the grandmother (1st generation), the parents (2nd generation), the clients (3rd generation), the clients’ son (4th generation).

Multi-Generation House Renovation in Tokyo, Japan 1

As the age as well as daily living rhythm of each family member are different, creating a space to promote a comfortable connection among them was one of the major challenges of the project.
Another focus was the provision of a comfortable living environment. The existing conditions of daylight and ventilation were not preferable since the existing rooms were split into smaller functions and as such they were not open to the exterior environment nor to each other, which led to poor daylight and natural ventilation.

Multi-Generation House Renovation in Tokyo, Japan 2

Firstly, the architects carefully studied the arrangement of rooms to take full advantage of existing windows thus maximizing natural daylight and ventilation. Furthermore, common spaces adjacent to private rooms were secured in each floor. They act as communication hubs to seamlessly connect different generations. The private rooms are also exchangeable among the members so as to enhance communication between generations; similar to a share-house lifestyle. However, since private rooms were prioritized in planning, securing enough natural daylight in the common space on the 1st floor became another challenge; particularly as it faces north. Consequently, a catenary ceiling was designed on the 2nd floor to better reflect daylight into the 1st floor; this became a distinguishing feature of the house.

Multi-Generation House Renovation in Tokyo, Japan 3

At the same time, the existing structure was renewed. Although the columns were densely arranged in accordance with the existing partitions, the architects found that the existing house was structurally unbalanced and lacked the necessary structural resistance. As such, they decided to add reinforcements through supporting beams and structural plywood whilst optimizing the use of its existing structural components. As a result, some columns were deemed redundant and thus removable (in total 20 columns were removed), providing an opportunity to create open spaces.

Multi-Generation House Renovation in Tokyo, Japan 4

The catenary-shaped ceiling now gently envelopes all 4 generations of the family who ultimately enjoy living in a space abundant of natural daylight and ventilation.

Multi-Generation House Renovation in Tokyo, Japan 5

Multi-Generation House Renovation in Tokyo, Japan 6

Multi-Generation House Renovation in Tokyo, Japan 7

Multi-Generation House Renovation in Tokyo, Japan 8

Multi-Generation House Renovation in Tokyo, Japan 9

Multi-Generation House Renovation in Tokyo, Japan 10

Multi-Generation House Renovation in Tokyo, Japan 13

Multi-Generation House Renovation in Tokyo, Japan 11

Multi-Generation House Renovation in Tokyo, Japan 14

Multi-Generation House Renovation in Tokyo, Japan 12

- Advertisement -

Hanoi Minimalist Apartment / Kây Architecture JSC

Recently completed by the Vietnamese studio Kây Architecture JSC, this Hanoi minimalist apartment was designed in a modern style, open space and maximum usability of the...

Japanese garden: Spiritual refuge designed for contemplation and inner peace

If you love traditional Japanese gardens and you want to know more about how to decorate a Japanese garden you have arrived at the...

Modern Weekend Bungalow in Westhampton, NY / Young Projects

Located on a one acre site in Westhampton, this residential project works with the subtle interplay between two distinct architectural agendas. On one hand, the entry massing adheres to the clients interest in the aesthetic of mid-century modern homes in which conceptual clarity comes from orthogonal alignments.

Danish Cottage Style Charm and Japanese Zen Aesthetics / Norm Architects

Scandic-Bohemian feels and barefoot luxury is found in this renovated and modernized coastal home in a quiet and secluded corner of Denmark, where Japanese zen aesthetics and danish cottage style charm come together, boasting subtle, nordic luxury and eclectic design elements.

Cabin Geilo / Lund Hagem

Cabin Geilo is a Norwegian traditional retreat designed by Lund Hagem, an architecture and urban design practice based in Oslo, Norway. Situated at 982 meters above...

Allegro Office in Warsaw by Workplace Solutions

As part of the three tiers for the new Allegro office in the Q22 building, the target space is to accommodate 450 people. For the 5,500 sq.m. space, we designed a tailored office environment to nourish the broadly-based needs and specifics of a multi-faceted work place.

NF House by Navot Rubin Architecture

NF House was designed by Navot Rubin Architecture for a family with four children. The house has an area of 260sqm and is located...

Tropical house nestled amongst treetops in Queensland

The architect Jesse Bennett and his wife, interior designer Anne-Marie Campagnolo recently have completed the Planchonella House - a tropical house - in Queensland, Australia. The...

These Small Cabins Combines a Wilderness Retreat with the Comforts of Home

Located in the Pacific Northwest, these two island small cabins nestle into the natural landscape of this beautiful site. The project is comprised of the new construction of a small sleeping cabin and a complete remodel of an existing cabin.

Narrow Beach House in Sydney by Marston Architects

Conceptually, the A&M Houses have been an experiment in drawing a relationship and balance between a reduced footprint, comfortable living and maximised amenity. Inhabitants of this narrow beach house are encouraged to modify and adapt spaces to facilitate maximum amenity in both an environmental and social sense.

Sagaponack House – Created by Connecting Three 19th Century Barns

Sagaponack house is a family home refurbished by New York-based Christoff: Finio Architecture. Description by Christoff: Finio: In the mid 1970s, the architect Tod Williams...