Burrawong House / Bijl Architecture

Burrawong House Bijl Architecture

Set on the edge of a national park, the Burrawong House has undergone a transformation that establishes compelling links between the dwelling and its bushland surrounds, providing opportunities for serenity and retreat. Bijl Architecture was engaged by the owners from the very conception of the project, assisting with identifying an ideal site that captured both tranquillity and suburban amenity. Through careful manipulation, alteration and augmentation of the original 1970s clinker brick dwelling, the scheme interacts with its bush surroundings in an interplay of light and shadow. The simple volume of the original house provoked specific formal responses, with the new additions designed to nestle under and into the gable roofed building form.

Burrawong House Bijl Architecture 1

Key design elements such as large picture windows, clerestories, raking ceilings and internal/external spatial flows have been leveraged so as to compete with the shading of the extensive foliage and deal with the difficult bush fire zoning. Utilising this design approach, an equilibrium of spaces come together, making the house work vertically as well as horizontally.

Burrawong House Bijl Architecture 2

A series of considered insertions – under the house to create a music studio, at the side of the house to create a magnificent lap pool that juts into the bush, atop the roof for an additional bedroom – translates into a multiplicity of soft or transitional spaces for escape and relaxation. The result is a house that bows to the bush, that makes the most of its original, modest form by offering a flexible family home focused on quiet beauty.

Architects: Bijl Architecture
Project: Burrawong House
Architect in Charge: Melonie Bayl-Smith
Interior Designer: Vanessa Tang-Lee
Area: 285.0 m2
Location: Mosman, NSW, Australia
Photography: Katherine Lu

Burrawong House Bijl Architecture 3

Burrawong House Bijl Architecture 4

Burrawong House Bijl Architecture 5

Burrawong House Bijl Architecture 6

Burrawong House Bijl Architecture 7

Burrawong House Bijl Architecture 8

Burrawong House Bijl Architecture 9

Burrawong House Bijl Architecture 10

Burrawong House Bijl Architecture 11

Burrawong House Bijl Architecture 12

Burrawong House Bijl Architecture 13

Burrawong House Bijl Architecture 14

Burrawong House Bijl Architecture 15

Burrawong House Bijl Architecture 16

Burrawong House Bijl Architecture 17

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Caxias do Sul Apartment by Leonardo Ciotta Arquitetura

The intimate part of the Caxias do Sul apartment has an office, a guest bedroom and the suite of the couple that receives an unusual equipment for urban apartments, a hot tub overlooking the city center. In order to create a great light and airy environment it was considered that the social area should be expanded to the maximum without barriers and if possible to unify the balcony to the living environment.

Painterly Spectrum Resin by Taeg Nishimoto

Painterly Spectrum Resin is a table lamp that brings colors and their associations into a space as an object. It is made of epoxy resin...

Small studio in Stockholm: successfully transformed a small space in apartment

Situated in Stockholm, in the Ostermalm District, this small studio is relevant for a successful transformation of a small space, in this case 34...

Outdoor Space for Relaxing and Entertaining / dSPACE Studio

The owners of this Lakeview property wanted to create outdoor space for relaxing and entertaining. Their vision was to transform the yard to promote an open-air lifestyle that reminded them of California wine country, where they have roots.