Residential ArchitectureLoftsJersey City Residence by Fogarty Finger Architecture

Jersey City Residence by Fogarty Finger Architecture

Jersey City Residence by Fogarty Finger

Architects: Fogarty Finger Architecture
Project: Jersey City Residence
Location: Paulus Hook, Jersey City, New Jersey, United States
Year 2017
Photographer: Alexander Severin

Fogarty Finger Architecture crafts a striking residence within a landmarked industrial building. Taking tremendous care to preserve the original structure, which dates to the turn of the 20th century, the designers appended new spaces around the existing envelope. Above, a new zinc-clad volume sits behind a generous setback to create a luxurious master suite. Below, new recreation spaces were excavated, including a pool, sauna, entertainment room and other ancillary spaces. A new grand staircase, topped by a skylight, connects the entire residence. Altogether, the renovation more than doubles the space of the original structure, while remaining invisible from the street.

Jersey City Residence by Fogarty Finger 1

The designers retained original materials throughout the first floor and paired them with a clean, contemporary palette. Original columns and ceiling framing were reinforced, preserved and left exposed, supplemented with some of the line shafts and pulleys originally used to make machine parts. The contrast of new and aged materials, along with the impressive scale of the post-industrial space, create a lasting visual impression.

Jersey City Residence by Fogarty Finger 2

Jersey City Residence by Fogarty Finger 3

Jersey City Residence by Fogarty Finger 4

Jersey City Residence by Fogarty Finger 5 Jersey City Residence by Fogarty Finger 6

Jersey City Residence by Fogarty Finger 7

Jersey City Residence by Fogarty Finger 8

Jersey City Residence by Fogarty Finger 9

Jersey City Residence by Fogarty Finger 10

Jersey City Residence by Fogarty Finger 11

Jersey City Residence by Fogarty Finger 12

Jersey City Residence by Fogarty Finger 13

Jersey City Residence by Fogarty Finger 14

Madreselva House, Spain / David Olmos Arquitectos

Madreselva House is a family residence built on the coastal town of Salinas, Asturias, on a small trapezoid- shaped lot located between two different residential zones, a townhouse complex and a single-family residence.

Verona Apartment by Archiplan Studio

Verona Apartment is a renovation project completed by Italian studio Archiplan. The internal arrangement is not modified in its wall structure, and all the partitions are...

New SuViche Doral Restaurant Designed by Saladino Design Studios

The new 3,825 square-foot SuViche restaurant in Miami’s popular CityPlace Doral, is the brand’s unveiling of its new concept designed by Saladino Design Studios.

A Stitched Quilt, London / Turner Architects

We have initiated a shift and reorientation of the house to face the back and formally address the garden. The walk through the garden should be seen as akin to a walk through the countryside - and its quilted fields.

This Summer Pavilion is Created Totally Open to the Garden

This building is located on a plot of 4000 m2 with the purpose of becoming the focus of main activity of housing in the summer months. For this, a summer pavilion is created totally open to the garden as a continuity of this one.

Related Articles