Residential ArchitectureHousesJersey Shore Vacation Home by Jeff Jordan Architects

Jersey Shore Vacation Home by Jeff Jordan Architects

Jersey Shore Vacation Home

Architects: Jeff Jordan Architects
Project: Jersey Shore Vacation Home
Location: Jersey City, New Jersey, United States
Photography: Gregory Maka

Located within walking distance of the beach, this Jersey Shore vacation home for a Manhattan-based couple rises to an ocean view and has plenty of space for family and friends.

Because the city’s zoning code limits all residential construction to two stories, the goal of the design was to create the best possible views of the ocean while respecting the constraints imposed by the local government. For this reason, the second floor and above mezzanine level became critical to the success of the design. Further, because this house would be used primarily during the warmer periods of the year, it was necessary to create comfortable and functional outdoor spaces.

Jersey Shore Vacation Home 1

Because the city’s zoning code limits all residential construction to two stories, the goal of the design was to create the best possible views of the ocean while respecting the constraints imposed by the local government. For this reason, the second floor and above mezzanine level became critical to the success of the design. Further, because this house would be used primarily during the warmer periods of the year, it was necessary to create comfortable and functional outdoor spaces.

Jersey Shore Vacation Home 2

The house’s form is an expression of its programmatic distribution. The horizontally-oriented first floor massing contains private spaces such as bed and bathrooms. The larger cube-like massing which sits atop the first floor contains shared spaces such as the living and kitchen areas. The vertically-oriented massing that is offset from the other two contains the stairway and provides access to the ground level. The overall result is a terraced structure that offers large outdoor spaces that are perfect for sunbathing and cookouts. While the house’s form is clean and modern, its cedar board siding serves to tie it into a well-establish beach house typology.

Jersey Shore Vacation Home 3

Perhaps the most important space in the house is the second floor living area that extends out to form the sun deck and up to define the mezzanine level. A series of double-height windows capture the morning sun’s rays. From this level the ocean is visible over the tops of nearby houses. The more-secluded mezzanine level connects the second floor to the house’s roof deck. It is from this uppermost level where the best view of the ocean can be seen.

Jersey Shore Vacation Home 4

Jersey Shore Vacation Home 5

Jersey Shore Vacation Home 6

Jersey Shore Vacation Home 10

Jersey Shore Vacation Home 7

Jersey Shore Vacation Home 8

Jersey Shore Vacation Home 11

Jersey Shore Vacation Home 12

Jersey Shore Vacation Home 13

Jersey Shore Vacation Home 9

Jersey Shore Vacation Home 14

Jersey Shore Vacation Home 15

Jersey Shore Vacation Home 16

House of Curtains – Residential Renovation in Granada / GRX Arquitectos

House of Curtains, or La Casa de las Cortinas in Spanish, takes a residential renovation to the next level, transforming a dark and dreary space in the city of Granada, Spain. Curtains and drapes become a solution allowing natural light to filter through, inspired by the old Bañuelo de Granada.

Back Bay Penthouse, Boston / Hacin + Associates

Back Bay Penthouse was conceived as a ‘home base’ for a couple and their extended family. The design team faced the challenge of incorporating the clients’ desire for a clean, minimal space into the historic context of the Back Bay.

Two Slim Semi-Detached Dwellings

Just to the east of the Cedarvale Ravine, behind the bustling Forest Hill Village on Spadina Road in Toronto, are the Relmar Houses; two slim semi-detached dwellings squeezed into a narrow lot originally occupied by a single family home.

La Casa Pura / Perathoner Architectural Studio

Schematically, La Casa Pura consists of a basement with a garage, cellar and utility rooms, a ground floor with a master bedroom and spacious living area, as well as studies and children’s rooms on the upper floor.

TEA Community Center, Xiamen, China / Waterfrom Design

Two premises make this TEA Community Center project differ from others: Firstly, the sales office building will be for the community’s sustainable use in the future. Secondly, except the reception entrance, most of the use area of the two-story building is located in the landscape.

Related Articles