Product DesignFurniture DesignJyuhe Wall Shelf Series by Taeg Nishimoto

Jyuhe Wall Shelf Series by Taeg Nishimoto

Jyuhe Wall Shelf Series by Taeg Nishimoto

Jyuhe is a Japanese word for tree bark, and is the name of this prototype of this wall shelf series. They are made of recycled paper pulp mixed with pulverized oak tree bark from already cut logs, which is in fact a dead tissue of outer most layer of a tree, and the contrasting shelf part is of wood finished with high gloss white paint. It is a search for new texture for the use of paper pulp as a material for an object to occupy the space on the wall.

Jyuhe Wall Shelf Series by Taeg Nishimoto

Each ”scale” of paper pulp/oak bark mixture is given individual hexagonal profiles that surround the horizontal shelf plane. Wet felted recycled paper pulp with binder is placed inside the hexagonal profile drawn on the surface of Tyvek where the pulverized oak bark is randomly spread out. While it is drying, a slab of stone is put on top in order to press the mixture for more density. When it is completely dry (it takes about a week), the bottom side covered with oak chips is sanded down much like the way terrazzo is polished. In this vibrating, sanding process, some pieces of bark chips fall out from the surface leaving the cavity, which further adds to the texture. After this process, the entire “scale” is covered by brown- reddish liquid dye made from boiling the oak bark.

Jyuhe Wall Shelf Series by Taeg Nishimoto

The Jyuhe Wall Shelf Series by Taeg Nishimoto explores the notion that when the material is recycled for another life, it should acquire a completely new image and association rather than suggesting where the initial material comes from. It is about evolving into a new unseen materiality beyond the expectation of what it would become in the new state. Jyuhe’s form and texture as a wall shelf is hoped to capture that notion, as the paper pulp and discarded bark actually both come from the same source; tree. And perhaps one feels the presence of an old tree when placing objects on the shelf.

Five prototypes are from 45cm wide to 100cm wide.

Jyuhe Wall Shelf Series by Taeg Nishimoto

Jyuhe Wall Shelf Series by Taeg Nishimoto

Jyuhe Wall Shelf Series by Taeg Nishimoto

Walled Courtyard House Organised Around a Central Pool

An urban walled courtyard house occupying a tough public site, this home was designed for my own family. Brick construction references a material used in many of the original houses in the neighbourhood and provides a memory of the previous house on the site.

Mystical Refinement with Modern Fire Pits by Paloform

Paloform offers original and amazing solutions of integrating fire as an element of interior and exterior design. You may enjoy the greatness of an Olympic flame in your garden. They simply know how to combine handmade objects with the magical alchemy of fire creating a story like background that will definitely impress any guest.

Back Bay Penthouse, Boston / Hacin + Associates

Back Bay Penthouse was conceived as a ‘home base’ for a couple and their extended family. The design team faced the challenge of incorporating the clients’ desire for a clean, minimal space into the historic context of the Back Bay.

Waterfront Residence in Seattle with Luxurious Design Features

Overlooking Union Bay, this 6,000 sf waterfront residence is both a practical family home and an elegant oasis of space and light. It is also a return to roots, as the new house rests on the site of the owner’s childhood home.

Related Articles