Petrópolis Apartment, Porto Alegre by Atelier Aberto Arquitetura

Petrópolis Apartment by Atelier Aberto Arquitetura

Project: Petrópolis Apartment
Architects: Atelier Aberto Arquitetura
Location: Porto Alegre, Brazil
Area: 85 m2
Photo Credits: Marcelo Donadussi
Text by Atelier Aberto Arquitetura

The strength of the Petrópolis Apartment is in the naturality of materials and its efficient and functional aesthetic.

Petrópolis Apartment by Atelier Aberto Arquitetura

The design doesn’t take over the space. Despite the textures on the walls, there are opportunities for the clients to put their own personality into their home, by filling it with works of art, carpets, and furniture.

Petrópolis Apartment by Atelier Aberto Arquitetura

Reasonably fragmented, the property previously did not present much natural light. After the renovation, the kitchen, assembled with the laundry area, gained a window and today has a great connection with the living area. A fair part of the success of these interventions resides on the project’s functional partitions, with custom cabinets that separate the areas, working as multifunctional walls that can also be used as storage. For example, the gray cabinet that separates the kitchen from the laundry room, the master bedroom’s wardrobe that hides the door to the bathroom, and also, the wardrobe that extends to the living room wall assuring privacy to the intimate area. These solutions weren’t new in architecture. Since the 1950s, they’ve been used as an effective way to design small apartment interiors.

Petrópolis Apartment by Atelier Aberto Arquitetura

The linear cupboard that covers the entire extension of the kitchen has a niche for decorative objects, a vertical drawer for spices and a barbecue grill (only possible after the renovation), a refrigerator and a door to the laundry area. All lined up just like a wall. The kitchen isle dimensions were adjusted to work as an extension of the preexisting wooden dining table.

Petrópolis Apartment by Atelier Aberto Arquitetura

In the living room, real cement was applied on the elongated shelves wall. Among the loose furniture, the “Brasília armchair” and the “Tubo center table” stands out, both Schuster’s design. The long linear couch in the living room was actually, two couches. After the renovation, they were transformed into a bipartite unity.

Petrópolis Apartment by Atelier Aberto Arquitetura

Is visible in the kitchen crossing of materials: the basalt countertop, the cumaru wooden floor, and the brick wall that received water-repellent coating to avoid moisture and grease.

Petrópolis Apartment by Atelier Aberto Arquitetura

The bed was custom-designed to serve as storage, fitting chests and drawers, optimizing the space. Beside the bed, as previously said, there’s a mirrored wardrobe with a hidden door to the suite’s bathroom.

dining area, Atelier Aberto Arquitetura

kitchen, Atelier Aberto Arquitetura

kitchen, Atelier Aberto Arquitetura

kitchen, Atelier Aberto Arquitetura

bathroom, Atelier Aberto Arquitetura

bedroom, Atelier Aberto Arquitetura

Petrópolis Apartment by Atelier Aberto Arquitetura

bedroom, Atelier Aberto Arquitetura

Petrópolis Apartment by Atelier Aberto Arquitetura

blank

Petrópolis Apartment by Atelier Aberto Arquitetura

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Pitanga House by Estudio BRA

The Pitanga House was designed for a family who decided to move from one of the busiest neighborhoods in the city of Sao Paulo to live in Santa Isabel ...
Spader Apartment by Atelier Aberto Arquitetura

Spader Apartment by Atelier Aberto Arquitetura & Sbardelotto Arquitetura

The challenge in organizing this 100 m² apartment was, therefore, in the combination of intimacy with sociability.
Modern Summerhouse Near Sao Paulo by Studio Arthur Casas

Modern Summerhouse Near Sao Paulo by Studio Arthur Casas

This modern summerhouse near São Paulo was built for a couple with three grown-up daughters. It had to conciliate the dichotomy between framing astonishing views to a golf course and woods towards the dark south and seeking abundant light on the street side, towards north.
Curated House by KSR Architects & Interior Designers

Curated House by KSR Architects & Interior Designers

We sensitively extended into the rear garden to create a new light-filled playroom at ground level and a suitably moody bar and cinema in the basement, as well as reorganising the existing plan of the three-storey home.

Elegant Condos XACT with a superb rooftop terrace

Verdun (Montreal)-based DAG Interior Design has completed the interior design project called Condos XACT. DAG Interior design was launched in 2001 by Andrée Goupil, a...

More Articles Like This