TANAT Proposes a Housing Expansion Prototype That Adds a 16 sqm Room on the Roof

TANAT Proposes a Housing Expansion Prototype That Adds a 16 sqm Room on the Roof

Project: Housing Expansion Prototype
Architects: TANAT
Location: Temixco, Morelos, Mexico
Project size: 16 m2
Completion date 2017
Project Budget $5000
Photographer: Jaime Navarro

TANAT (previously ANTNA), a Mexico City based firm proposes a housing expansion prototype that adds a 16 sqm room on the roof of a one bedroom social housing complex. This project responds to the overcrowding and overpopulation state that the social housing developments suffer in the State of Morelos, Mexico.

TANAT Proposes a Housing Expansion Prototype That Adds a 16 sqm Room on the Roof

The wooden structure is composed of a system of 1.22 m by 2.44 m structural frames that join with an assembled grid of beams that support the roof. An arrangement of sliding doors in the lateral facade allows natural crossed ventilation that not only lowers the temperature in a high climate setting of Temixco but also promotes an opening of the interior to the urban set.

roof room, TANAT

The construction proposed in wood seeks to explore the structural aspect — insulation, light, and a logical building system. This prototype opens a research around the potential of the material to activate a sustainable economy in the country; with the correct use of its forests and jungles, new local economies can be detonated, as well as schemes that can focus on housing crisis, unemployment, and social marginalization.

TANAT Proposes a Housing Expansion Prototype That Adds a 16 sqm Room on the Roof

wooden structure, TANAT

TANAT Proposes a Housing Expansion Prototype That Adds a 16 sqm Room on the Roof

plan

Must Read

Mixing Architecture Styles to Fit San Francisco’s Design Vernacular

Mixing Architecture Styles to Fit San Francisco’s Design Vernacular

Charming cottage style in the front. Cool modern multi-level design in the back. We renovated this 4500-sf family house, located in San Francisco, to maximize views while preserving the architectural integrity of the neighborhood.