Restaurant Interior DesignKafe Magasinet in Gothenburg / Main Office

Kafe Magasinet in Gothenburg / Main Office

Kafe Magasinet

Kafe Magasinet was designed by Main Office, a multidisciplinary practice currently developing projects in Sweden and Mexico. Located in Gothenburg, Kafe Magasinet is hosted in a property from 1892 formerly used as auction house.

Project description: The building is well known, of historical interest and of a protected status. It was designed by Carl Fahlström, who later came to be city architect of Gothenburg, in an elaborate brick architecture. It was built in classicist style, with medieval touches and symmetrical organization. Modern details such as cast iron beams and pillars are exposed. The building, finished in 1892, is claimed to be the world’s oldest building that was intended for auction operation.

Kafe Magasinet 1

The cafe is connecting two inner yards, creating a hub/natural meeting hub in the new urban flow created by the yards. The two entrances are reached by each of the two backyards, which in connection to the re-modeling of the building have been opened to the public, and tied together in a new street level circulation with outdoor seating.

Kafe Magasinet 2
Kafe Magasinet is a café, serving different kinds of beers and drinks as an addition. It’s open from early morning to late evening. The concept of the interior design was to keep it original, use the soul of the room and its humble character. Existing concrete floor, walls and surfaces were kept with minimal treatment. The traces of a removed floor structure and electrical appliances were left in the wall surface. Cast iron pillars were painted black. New copper and glass doors are added to the old wooden doors.

Kafe Magasinet 3

Untreated plywood, fibreboard and black steel are recurrent materials in the interior, a material choice that goes in line with the raw, informal characteristic of the space. The bar follows the mirrored symmetry of the space and can be reached by several sides. Bar, back bar, and shelving are made out of untreated plywood and pigmented fibreboard. Same goes for a long sitting bench on the opposite wall of the bar – the bench is sitting integrated with storage, spans along the whole wall and is made out of untreated plywood, with local materials and built on-site. The choice of untreated materials allows the guests to leave their traces of use.

Interior design: Main Office
Project: Kafe Magasinet
Location: Göteborg, Sweden
Area: 120.0 sqm
Photography: Henrik Lindén

Kafe Magasinet 4

Kafe Magasinet 5

Kafe Magasinet 8

Kafe Magasinet 7

Kafe Magasinet 9

Thank you for reading this article!

Vitale Headquarters in Castellón, Spain

The new Vitale headquarters rescue the essence of the original construction and provide a new look: functional, open and bright.

Sunrise House in Lviv / Leopolis Architecture Group

Sunrise House is a single-family house designed by Leopolis Architecture Group for a young family with two children. The house is located in Lviv, Ukraine. Customers...

Diagonal Apartment by Brain Factory Architecture & Design

The plan of the Diagonal apartment has been completely redesigned to make the most of the space and get not only the open space, but also two bathrooms and two bedrooms. Minimalism and rigor are at the base of the choices of furnishings as well as in the architectural functionality of the spaces.

Tudor Revival Residence in Eastern Melbourne / Warc Studio

This project is for alterations and additions to a wonderful two storey Tudor Revival residence that was originally constructed in Eastern Melbourne during the inter war period.

Renovation of a West Village Apartment

Our gut renovation of this 1100sf apartment in the West Village sought to open up the highly compartmentalized plan and introduce longer views through different spaces and out over its view of Sheridan Square.

Related Articles