Residential ArchitectureHousesKampos House in Paros Island, Greece / Lantavos Projects

Kampos House in Paros Island, Greece / Lantavos Projects

Kampos House by Lantavos Projects

Architect: Lantavos Projects
Project: Kampos House
Location: Kampos, Paros Island, Greece
Area: 141.6 m2
Photography: George Messaritakis

The house is located within the boundaries of the settlement of Kampos, at the Cycladic island of Paros. Its natural presence is enhanced by the sublime rural landscape surrounds it, which consists of cereal fields, small vineyards and olive-trees. It provides accommodation for a family of five all the year round, a situation entails a living organization, unlike the typical holiday house.

Kampos House by Lantavos Projects 1

Kampos House was completed in 2016 by Lantavos Projects, a young multidisciplinary architecture and design practice founded by the Greek architect Vangelis Lantavos.

Kampos House by Lantavos Projects 3

During the design stage, particular emphasis was given to the analysis of local characteristics and conditions, such as the strong light of Cyclades and the wind, for everyday contact with nature and outdoor living. These greatly contributed to the design of the house, the aesthetic elaboration of which resulted from a modern and austere approach, without the use of exceeding decorative features.

Kampos House by Lantavos Projects 2

The building form derives from the deconstruction of a single rectangular prism, (an archetypal building form of the island), as a starting point for the formation of a void (veranda) protected from the strong northerly winds. The removed volume is placed above the ground floor as an independent space for relaxation or hospitality, where one can enjoy unobstructed views towards Pounta area and Antiparos island, making use of a 95 m² roof terrace.

Kampos House by Lantavos Projects 4

Of the two rectangular prisms on the ground floor, one recedes slightly in relation to the other, in order to reveal a part of the veranda and lead to the entrance. These two volumes form the backbone of the house. The first accommodates the day-to-day living areas, the second houses the private ones, family bedrooms and bathroom, with the auxiliary spaces linking the two.

Kampos House by Lantavos Projects 5

The orientation and shaping of the building volumes, the strategically positioned single small window in the northern side, the careful installation of a façade insulation system to avoid thermal bridging, as well as, additional elements like wooden pergolas, are all enhancing the energy performance of the dwelling in response to local conditions.

Kampos House by Lantavos Projects 6

Kampos House by Lantavos Projects 7

Kampos House by Lantavos Projects 8

Kampos House by Lantavos Projects 10

Kampos House by Lantavos Projects 11

Kampos House by Lantavos Projects 12

Kampos House by Lantavos Projects 14

Kampos House by Lantavos Projects 15

House of Trees by Sala 03 Arquitetura

Located in the state of Sao Paulo’s countryside, the House of Trees was developed for a couple and their young daughter, who relocated from the capital seeking to enjoy a greater quality of life and host family and friends on the weekends and holidays.

Timber House with Gable / mia2/Architektur

„Timber House with Gable“ is located on a slope site on the edge of a small settlement with a beautiful view on Pyhrn-Priel-Region, an alpine region in Upper Austria.

Estoril House: Harmonious Relationship Between the Old and the Contemporary Architecture

This Estoril house was built in 1923 and is owned by the Portuguese architect Ricardo Morena, who faced one of the most difficult tasks for an architect, namely to redesign his own house.

Marine Parade Apartment with a Charming Monochromatic Interior

James Dawson Interior Design has designed Marine Parade apartment with a charming monochromatic interior. Description by James Dawson: Avant-garde in design and inspired by all...

Lafayette Residence / TaC Studios Architects

Lafayette Residence is a family home in Ansley Park, Atlanta. The half acre lot, had previously been the site of an Apartment building that was lost to a fire. Wanting to settle into the neighborhood, we studied the existing homes, gathered an understanding of the existing materials and front porches.

Related Articles