Waverley Residence, California / Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects

Waverley Residence, California / Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects

Project: Waverley Residence
Architects: EYRC Architects
Collaborators: Matarozzi / Pelsinger Builders / Kristy Will Design (Interiors) / Blasen Landscape Architecture
Location: Old Palo Alto, Palo Alto, California
Size: 5,000 sf
Year 2017
Photography: Matthew Millman, Joe Fletcher
Text by EYRC Architects

The architecture on this residence for a young couple is a study in strong simple composition and materiality with an emphasis on craft. The massing defines solid and void, captures natural light, and connects the indoors with the landscape, seeking to ‘experience the outdoors from within.’

Waverley Residence, California / Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects

The ground floor volumes wrapped in an elongated hand-fired brick, emphasizing the horizontality of the architecture that lays solidly on the land. Bronze-trimmed ceiling planes slide between the brick masses, and floor-to-ceiling glazed openings are captured by thin-profiled bronze frames.

Waverley Residence, California / Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects

In contrast to the grounded brick volumes, the second floor is clad in stainless steel panels and oversized aluminum-framed windows. The lightness and openness of the second floor is nestled among the oak-tree canopies of the site.

Waverley Residence, California / Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects

A 30ft by 10ft continuous pane of glass runs alongside the grand stairwell of floating stone steps, connecting the three levels of the Waverley Residence. Due to the unprecedented size of this glass in residential design, it was custom manufactured in Germany and shipped to California. This dramatic moment in the sequence of progressing through the house helps visitors feel connected to the lush landscape outside.

residential, California / Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects

Inside the house, materials such as a custom leather door and bronze anodized details were selected for their unique craftsman-style quality. Another custom-designed element is the steel mesh screen that wraps around to enclose the kitchen for privacy, separating this from the more public “guest hosting” areas adjacent. The steel screen slides along a track embedded into the teak slatted ceiling and disappears into the pantry when retracted.

living room, California / Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects

At the basement level, a wine cellar and tasting room open to a sunken landscaped courtyard. A grand stairwell of floating stone steps connects the three levels.

dining room, California / Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects

A freestanding structure set deep back into the site is a zen-like fitness/yoga studio as well as a guesthouse with a kitchenette. This dramatic stone mass opens up completely in the center to give the impression of exercising outdoors. The landscape integrates California native plant species, grasses and trees to compliment the materiality of the architecture.

interior design, California / Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects

An exterior trellis connects the main house with the backhouse and studio, and helps frame the backyard and surrounding landscape which integrates California native plant species, grasses and trees to compliment the materiality, geometries and site response of the architecture.

kitchen, California / Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects

Waverley Residence, California / Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects

bathroom, California / Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects

Waverley Residence, California / Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects

Waverley Residence, California / Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects

Waverley Residence, California / Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects

Waverley Residence, California / Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Rancho del Arbol 4

Rancho del Arbol / Codigo Z Arquitectos

Rancho del Arbol is a private residence designed by Mexican studio Codigo Z Arquitectos. Conceptually speaking, its design is based on a box set of simple...
The Commons Coworking - Chippendale / Siren Design Group

The Commons Coworking – Chippendale / Siren Design Group

Siren Design was appointed by The Commons to create another co-working space for the expanding company. Located in Chippendale, the Sydney Central site spans over a 3-level tenancy.

Sliding wall partitions for a adaptable home: La Casa de Maria José y Enrique

La Casa de Maria José y Enrique is a apartment designed by Madrid-based PKMN Architectures. The apartment is designed with sliding wall partitions that allow to...
House AO - Architecture and Context, Looking at the Imbabura Volcano

House AO – Architecture and Context, Looking at the Imbabura Volcano

House AO is based within a context where landscape is one of the core conditioning factors for its design. The client requested that the main spaces take part of the best views;
Low Rise House with a Sinuous Shape Guided by the Surrounding Nature 8

Low Rise House with a Sinuous Shape Guided by the Surrounding Nature

We chose to make a low rise house, mostly one-storey, whose sinuous shape is guided by the nature that surrounds it. The building itself folds, opens and tightens like a river digging its bed.

More Articles Like This