Modern Weekend Retreat with a Privileged Connection to the Environment

Modern Weekend Retreat with a Privileged Connection to the Environment (4)

Casa CML is a modern weekend retreat designed by the Chilean studio Ricardo Torrejon Arquitectos.

Description by Ricardo Torrejon Arquitectos: This is about a weekend house, located on a 5,000 sqm lot in the Hacienda los Aromos, nearby Limache, (middle-west Chile). Program and overall Budget required from us that every architectural decision were same effective and efficient.

Modern Weekend Retreat with a Privileged Connection to the Environment (1)

The house itself is a 4 winged volume that clearly spreads the program inside, but still keeps the coherence and totality of a single body. Besides meeting the interior requirement, we thought that the house should act as an object on the landscape, defining certain territorial order, giving hints of four definite areas outside: entrance, service, principal and children.

Modern Weekend Retreat with a Privileged Connection to the Environment (6)

The volume is placed on a flat spot at the upper part of a gentle slope, so that the 3,40m interior height turns into a lofty space once the slope increases and therefore foundations get lower. It is mainly east-north oriented so it gets the best sun exposure at the same time that it turns back from south-west in order to protect from afternoon’s heavy winds and sun radiation.

Modern Weekend Retreat with a Privileged Connection to the Environment (7)

In order to keep the footprint geometry as simple as possible, we decided to alternate blind walls and openings (rather than punched windows) that relate both to the immediate context and distant views.

Modern Weekend Retreat with a Privileged Connection to the Environment (5)

The main structure is 2×4” pine lumber in addition to some steel reinforcements made out of standard tubes that help preventing wood deformations. We designed a 4 meter wide bay, which allowed us to roof the whole structure using just commercial standard 2×8” pine lumber joists. All floors in the house, including baths and kitchen, are white stained in-place-polished concrete. No additional pavements where needed, since we privileged a low maintenance surface and more integrated spaces. Interior and exterior wall cladding are made out of stained pine 1×8” and 1×6”.

Modern Weekend Retreat with a Privileged Connection to the Environment (11)

Children bedroom is a common space, with bunk beds all along its back wall. Right above it, there is a flexible lofty space that can be alternatively used as family room, studio or guests dormitory. Pantry, storage and service are integrated into the kitchen area, divided by a 2m height drywall. This solves all domestic necessities without sacrificing natural lighting and spatiality.

Modern Weekend Retreat with a Privileged Connection to the Environment (8)

The luxury or category in this house was given not necessarily by using expensive features, but by the use of a reduced palette of natural materials rather than industrial products. We also invested in quality space: overall interior height, integrated rooms, and the contrast between immediate surrounding and distant views towards the geographical context.

Project: Casa CML – modern weekend retreat
Architects: Ricardo Torrejon Arquitectos
Photographs: Felipe Fontecilla

Modern Weekend Retreat with a Privileged Connection to the Environment (9)

Modern Weekend Retreat with a Privileged Connection to the Environment (10)

Modern Weekend Retreat with a Privileged Connection to the Environment (12)

Modern Weekend Retreat with a Privileged Connection to the Environment (13)

Modern Weekend Retreat with a Privileged Connection to the Environment (2)

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Guru BBQ Interior Design by Substance Architecture

The Guru BBQ interior design, with a budget of $50,000 including millwork and lighting, and a loan stipulating design-occupancy timeframe of 90 days, created a challenge requiring timely decision making and critical project management.

Modern Coastal House Nestled in the Lush Australian Rainforest

Known as the Edge of Rainforest, this modern coastal house has been updated to reflect the coastal location throughout, with soft neutral colours, smoked oak floors and white lining boards in joinery.

Lama House Has a Long and Narrow Shape

Lama Arhitectura have recently completed Lama House in Bucharest, Romania. Context: The project could be considered as daring because of its site proportions, a long...

Steakhouse by Nordes Design Group

Steakhouse is the latest interior design project completed by Minsk-based Nordes Design Group.