Residential ArchitectureHousesLakeside Camping in New Hampshire Designed For Three Generations

Lakeside Camping in New Hampshire Designed For Three Generations

Lakeside Camping in New Hampshire Designed For Three Generations

Architects: Murdough Design
Project: Lakeside Camping
Location: Squam Lake, Center Harbor, New Hampshire, United States
Photography: Chuck Choi
Text by Murdough Design

Nestled into a Hemlock-Beech forest, the Lakeside Camping transforms an existing summer retreat into a three generation family compound. The camp’s quiet repose on the periphery of existing structures discreetly reorders the site, strengthening relational hierarchies and celebrating the landscape.

Lakeside Camping in New Hampshire Designed For Three Generations 1

The camp blends the form, scale, and materials of the existing structures with an open floor plan, expansive glazing, and streamlined interiors. The result directs one’s view and movement to the outdoors and associated activities, encouraging communion with family and nature. The building’s generous screened openings allow a full sensory experience of the lakeside site.

Lakeside Camping in New Hampshire Designed For Three Generations 2

Morning light fills the central eating area, the figurative and literal heart of the building’s plan. Afternoon light reflected from the lake filters through the veil of shoreline trees, illuminating the main living spaces with a flickering glow. A prominent breezeway cuts through the building, heightening one’s sense of movement through the site and buffering the private guest suite from the adjacent living spaces.

Lakeside Camping in New Hampshire Designed For Three Generations 3

The site’s circulation logic continues indoors where an unfolding spatial sequence enhances one’s understanding of the landscape through a series of framed views of the site. The design utilizes quality materials with a goal of high performance and durability, minimizing maintenance and life cycle costs.

Lakeside Camping in New Hampshire Designed For Three Generations 4

Lakeside Camping in New Hampshire Designed For Three Generations 5

Lakeside Camping in New Hampshire Designed For Three Generations 6

Lakeside Camping in New Hampshire Designed For Three Generations 7

Lakeside Camping in New Hampshire Designed For Three Generations 8

Lakeside Camping in New Hampshire Designed For Three Generations 9

Lakeside Camping in New Hampshire Designed For Three Generations 10

Lakeside Camping in New Hampshire Designed For Three Generations 11

Lakeside Camping in New Hampshire Designed For Three Generations 12

Lakeside Camping in New Hampshire Designed For Three Generations 13

Lakeside Camping in New Hampshire Designed For Three Generations 14

Lakeside Camping in New Hampshire Designed For Three Generations 15

Lakeside Camping in New Hampshire Designed For Three Generations 16

Lakeside Camping in New Hampshire Designed For Three Generations 17

Lakeside Camping in New Hampshire Designed For Three Generations 18

Lakeside Camping in New Hampshire Designed For Three Generations 19

Lakeside Camping in New Hampshire Designed For Three Generations 20

Cheng Brier House / Swatt Miers Architects

The 6,000 square foot Cheng Brier house is located on a dramatic down-sloping hillside in Tiburon, California, with spectacular and unobstructed views of San Francisco, San Francisco Bay and the Golden Gate Bridge to the south.

Planter Table – Some Freshness to Your Home / Emily  Wettstein

Emily  Wettstein, a young designer from Brooklyn, NY, carried out the project Planter Table with the intention to offer freshness by bringing nature closer. This is a more special table due to the fact that various plants can be integrated in it.

Cherry Tree Residence – Extensions to a Country Home in Oxfordshire

Originally a farm-workers’ dwelling, Cherry Tree House is one of the oldest buildings in Harpsden, a village outside Henley on Thames and has been home to our Clients, a family with three young children, since 2016.

Bourdages-Cloutier Apartment in Montreal by ADHOC Architects

The Bourdages-Cloutier apartment is a residential renovation project where the concept of design has developed around the duality between the stage and the backstage. Starting from this analogy took shape this apartment on the rue Masson, in Montreal.

Casa Mexicana – RGT House conceived as a place to rest and recreation

GBF Taller de Arquitectura has designed RGT House, a private residence situated in Tapalehui, Morelos, Mexico. Casa mexicana has a built area of 85 square...

Related Articles