Residential ArchitectureHousesLakeside Chalet, Québec / Atelier Schwimmer

Lakeside Chalet, Québec / Atelier Schwimmer

Lakeside Chalet, Québec / Atelier Schwimmer

Project Name: Lakeside Chalet
Architects: Atelier Schwimmer
Team: Felix Schwimmer, Francesca Fiaschi
Consultants: Yannick Pelletier –Structural Eng., Yves Leblanc -Hydro.Eng., Steve St-Hilaire – PercoDesign
Construction: Dunfab construction, Guillaume Dumas
Location: Lac-Brome, Québec, Canada
Area: 3200 ft2
Status: Completed 2019
Photo Credits: Adrien Williams
Text by Atelier Schwimmer

Two brothers have embraced outdoor activities as part of their fast-paced city life. A new building on the banks of Lake Brome, will act as a symbol of and a tool for the fulfillment of this commitment – a building in which to share time with friends. Bisected by a vertical atrium that opens on to the lake, the essence of the design is a concrete floor with a fireplace at its center that creates a place to mingle.

Lakeside Chalet, Québec / Atelier Schwimmer

Program
As the brothers relish the possibilities and pleasures offered by a leisure society of skis, snowshoes, fishing rods, mud, luggage, grocery bags… the mundane vanishes when they enter the building.

Lakeside Chalet, Québec / Atelier Schwimmer

Playing piano and guitar, sharing stories, eating together, playing board games, watching movies, the more, the merrier, participants share the space and enjoy the views.

Lakeside Chalet, Québec / Atelier Schwimmer

Lakeside Chalet Site
The tension rooted in the site stems from urban-size width that squeezes the house between a number of others houses on its sides and its infinite view over the lakefront sheltered by a natural wall created by the tree-filled hill in the back.

Lakeside Chalet, Québec / Atelier Schwimmer

We have created the Black Cabin situated near a small town in the Eastern Townships, set amongst classical 19th- century houses and more recently built modest cottages. Conceived as an archetypical house, the Lakeside Chalet has three entrances, forming a loggia at the entrance and at the back, and a covered terrace on the side.

Lakeside Chalet, Québec / Atelier Schwimmer

Architecture
The cabin is centered around an atrium that opens to the outdoors. The design was developed around a fireplace set beside a triple-height area that makes it visible from everywhere within the cabin thus generating a canyon of hospitality. Located in the center of a concrete slab floor on the ground floor, it divides the open space into areas of various spatial qualities. On both sides of the canyon, glazed walls offer views on the outdoors. Traversing the canyon on the second floor is a bridge that creates more common space. Four bedrooms open onto the bridge.

plan 1

The exterior cladding is made of larch treated with two methods. Charred planks face directly the elements and natural oil protects the recessed less exposed planks. This play of dark and light increases the singular aspect of the house.

living room, Québec / Atelier Schwimmer

Lakeside Chalet, Québec / Atelier Schwimmer

interiors, Québec / Atelier Schwimmer

plan 2

residential interior, Québec / Atelier Schwimmer

Lakeside Chalet, Québec / Atelier Schwimmer

Lakeside Chalet, Québec / Atelier Schwimmer

Subscribe to our newsletter

Richview Residence / Studio for Architecture & Collaboration

For the Richview Residence, StudioAC was tasked with creating a concept that maintained an open layout while housing as much storage as possible for this growing family.

Ranch Redo in Culver City, California / ras-a studio

Ranch Redo is a renovation project to an existing Ranch style home located in Culver City, California. The project was completed by ras-a studio, a...

Networx for Network Rail, London

Network Rail asked Oktra to design and build a reception and creative meeting suite to supplement their new headquarters at Puddle Dock.

Joya Villas Maleku, Sustainable Architecture in Costa Rica

Large openings on every level of the Joya Villas make the building seem lightweight and they connect the inhabitants to the surrounding natural environment. A delicate timber staircase appears to float from one floor to the other, suspended by the finest steel cables.

Helios Touch Evolution. Modular Wall Lighting That Matches Your Mood

Helios Touch Evolution is a modular, touch sensitive wall light. Create any design using the hexagonal tiles. Free your imagination and create displays with over 60 lights. Adjustable for warmth and brightness by holding your hand to the tiles

Recommended Stories