Residential ArchitectureHousesWinter Chalet on Stilts Rises Above a Snow-Laden Slope in Quebec

Winter Chalet on Stilts Rises Above a Snow-Laden Slope in Quebec

Winter Chalet on Stilts Rises Above a Snow-Laden Slope in Quebec

Project: Winter Chalet
Architects: Delordinaire
Location: Quebec, Canada
Year: 2017
Photo Credits: Olivier Blouin
Text by Delordinaire

Our design for this private house plays with the limits between interior and exterior and invites people to gather in spaces that are immersed in nature.

Winter Chalet on Stilts Rises Above a Snow-Laden Slope in Quebec

Elevated stilt constructions are typically used in warm climates and flood zones. This winter chalet uses the stilt typology to create a protected ground floor area with an outdoor stove. It is an unusual space where residents can be amongst nature and the snowy exterior while still having some protection from the elements. Rather than blending into the nearby trees, the winter chalet complements the snow-covered landscape around it.

Winter Chalet on Stilts Rises Above a Snow-Laden Slope in Quebec

The stilt typology also raises the house above the surrounding tree line giving it an uninterrupted view of the Mont Saint Anne from the lounge room and striking overall aesthetic. It also allows sunshine to directly enter the house at all hours of the day.

Winter Chalet on Stilts Rises Above a Snow-Laden Slope in Quebec

The clean, sharp lines and volumes are achieved through the use of white concrete panel cladding and corrugated steel roof panels. On a cloudy, snowy day, the house blends into the white landscape, almost disappearing and on summers day the minimal white structure cuts a clear form against the surrounding green hills.

interior design minimalist, Delordinaire

fireplace, Delordinaire

structure, Quebec, Delordinaire

Winter Chalet on Stilts Rises Above a Snow-Laden Slope in Quebec

Winter Chalet on Stilts Rises Above a Snow-Laden Slope in Quebec

Subscribe to our newsletter

Slim Studio, London / MATA Architects

The Slim Studio is a unique response to a common urban condition; the densification of city centres. Now more than ever, space is at a premium. We have tried to make the best use possible through the concept of the continuous ‘living wall’ housing all essential components for living.

Lude House by Grupo Aranea in Murcia, Spain

Located in Cehegín, Murcia, Spain, Lude house was designed for a young man by Grupo Aranea. Description by Grupo Aranea: Lude wanted a house in...

JARtB House by Kavellaris Urban Design

JARtB House reconnects the abandoned notion that Art and Architecture are separate, techne. Part House and part Art Gallery, the synthesis of the two typologies are redefined into a singular expression. A new hybrid is institutionalized.

An Old Amsterdam Apartment Transformed by i29 into a Fresh Loft

A former rental apartment in de Pijp, Amsterdam is transformed by i29 into a fresh and spacious loft. Originally, this old Amsterdam apartment had many rooms and scarce daylight. The main objective was to achieve maximum use of natural light and to create a spatial experience.

Spotify offices in Stockholm – Adolfsson & Partners

Adolfsson & Partners has designed and created the interiors for Spotify offices located in Stockholm, Sweden. The offices spread on a surface of 8045 sqm and include 660 workstations and 75 meeting rooms.

Recommended Stories