YAD House, Barcelona / Goko Studio

YAD House, Barcelona / Goko Studio

Project: YAD House
Architects: Goko Studio
Location: Sant Cugat del Valles, Barcelona, Spain
Completion: September 2019
Surface: Four-storey terraced house / 160 m2
Budget: 150,000 euros
Photo credits: Valentin Hincû

YAD House is located very near to Barcelona, where it breathes purer air filtered through the Sierra de Collserola that separates it from Barcelona.

YAD House, Barcelona / Goko Studio

Contrary to what one might imagine about the habits of a family living in a house of one hundred and sixty square metres, the inhabitants of YAD house are not a stereotypical Latin family; at YAD house there was not that much baggage to store and therein lies the essence of the project; simplicity and space brought to fruition using a refined and select combination of materials.

YAD House, Barcelona / Goko Studio

The mission to completely refurbish Casa YAD, commissioned by a Taiwanese Hispanic couple, arrived in GOKOSTUDIO’s inbox following an in-depth process of reflection by the owners. The result made the first phase of the project straightforward because its inhabitants had clearly identified their needs and priorities.

YAD House, Barcelona / Goko Studio

The inhabitants of Casa YAD were aware of the limitations of the house, with one exception: “height”.
The most difficult aspect of the project was that the desired spatial layout was at odds with the inherited house. The house built during the eighties had just two and a half meters between floors.
Consequently, the design of the layout of the bathrooms and the definition of the fittings had to be very precise to avoid lowering the ceiling a single centimeter.

YAD House, Barcelona / Goko Studio

The whole ground floor opens onto the back garden to provide a closer relationship with the outdoors, thanks to a huge sliding window, which spans the opening between the two side walls.

YAD House, Barcelona / Goko Studio

The kitchen, dining room and living room spaces are a continuum that can be distinguished from each other thanks to a refined and select change in the materials used for the furniture and flooring.

YAD House, Barcelona / Goko Studio

While respecting the axes and symmetries that make the living room harmonious and proportional, the courtesy toilet was fitted into just 0,90 square meters … which, even in dark grey, has the effect of drawing you in …

YAD House, Barcelona / Goko Studio

The first floor relinquishes one of its old bedrooms to endow the master bedroom with a light and space that invade everything, even disguising its low ceiling.

Suite room, Barcelona / Goko Studio

An attic floor keeps its “orange” wooden ceiling and a bookcase inherited from the previous owners, which contrast with the new micro-cement floor, making this a perfect office space.

bathroom, Barcelona / Goko Studio

With its unassuming language, purity of materials and simplicity of lines that are anything but minimalist, Casa YAD is also (or above all) able to make room for contemplative spaces, despite the hectic pace of its inhabitants.

Suite room, Barcelona / Goko Studio

YAD House, Barcelona / Goko Studio

Attic study, Barcelona / Goko Studio

YAD House, Barcelona / Goko Studio

Attic study, Barcelona / Goko Studio

Must Read

blank

Pickle Factory: 1880’s warehouse turned live-work studio

Pickle Factory is a project designed by the architecture and design studio Bright Common. The studio is based in Philadelphia and was founded by...