Lakeway Residence in Austin, Texas / Clark Richardson Architects

Lakeway Residence / Clark Richardson Architects

Project: Lakeway Residence
Architects: Clark | Richardson Architects
Project Team: Edward Richardson AIA, April Clark AIA, John Vesel
Location: Austin, United States
Size: 4377 sq ft
Builder: Peak Design Build, LLC
Photos: Paul Finkel, Piston Design

The Lakeway Residence is a contemporary luxury home located in Lakeway, Texas, nestled in the rolling Central Texas Hill Country. This 4 bedroom, 4 bath residence is positioned on a gently sloping site oriented toward distant views that emerge as the treetops descend down the hillside. The double courtyard parti frames outdoor spaces both to the North and South of the residence. To the North, a drive court allows ample space for vehicular access while setting the main entry and massing off as a composition.

Lakeway Residence / Clark Richardson Architects

Passing through the foyer, the high-ceiling living room opens West to a formal dining area and gourmet kitchen on an axis transverse to the courtyard parti. Continuing to the South, 10’ double sliding glass doors open softly to a large pool deck wrapped by the main spaces of the first floor. The long open floor plan, tall ceilings with ample glazing, and the courtyard parti all work in harmony with passive solar principles and prevailing breezes to allow for an efficient green design.

home decor, interior design / Clark Richardson Architects

The material palette is quiet but elegant, consisting primarily of smooth stucco, dark-stained cedar accents, and bronze finished windows throughout. The kitchen features two-tone grey cabinets, a muted glass subway tile accent wall, and a subtle white and grey marble island countertop. Adjacent to the kitchen is a butler’s pantry and laundry. Convenient garage access is also adjacent, through a discrete hall. The second floor, with a family room, two bedrooms, shared bath, and outdoor balcony are accessed via a stair behind the kitchen.

living room / Clark Richardson Architects

The remainder of the first floor begins East of the living room fireplace and hearth. Powder, coat, and office spaces lend quiet functionality, while the master suite provides private luxury. Separated from the main spaces by a short private hall, the master bedroom is day-lit by large corner windows facing the expansive view. The South courtyard and pool bow on axis with the more inwardly focused guest suite as backdrop. The master bath includes a deluxe shower space with freestanding tub, enclosed water closet, and double vanity while the master closet awaits beyond. Each space stands on its own yet flows easily amidst the composition, promoting a clean, modern aesthetic and sustainable lifestyle.

kitchen / Clark Richardson Architects

dining room / Clark Richardson Architects

Lakeway Residence / Clark Richardson Architects

bathroom / Clark Richardson Architects

living room / Clark Richardson Architects

Lakeway Residence / Clark Richardson Architects

pool / Clark Richardson Architects

outdoor / Clark Richardson Architects

outdoor / Clark Richardson Architects

Lakeway Residence / Clark Richardson Architects

Lakeway Residence / Clark Richardson Architects

Lakeway Residence / Clark Richardson Architects

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Pukapuka Road House by Belinda George Architects

The Pukapuka Road house uses recycled materials where possible. For example the windows are recycled steel joinery painstakingly restored but to off set the need for double glazing the large sliding doors are new timber joinery.

Ace Hotel Kyoto / Kengo Kuma and Associates

Designed in partnership with legendary architect Kengo Kuma — the principal architect for the 2020 Tokyo Olympic Stadium — and award-winning and longtime Ace partner Commune Design, Ace Hotel Kyoto is a 213 room hotel and lives in a part new-build and part historic structure

Avant-Garde Sunday Room by Ukrainian Designer Pavel Vetrov

The Ukrainian designer Pavel Vetrov created this avant-garde room - called SUNDAY - inspired by the Panic Room Project. In this project, a clear line divides the room: half a room is completely white, while the other half is fully decorated with graffiti.

Chelsea SW10 by AndArchitects

The Chelsea SW10 is an interwar semi-detached property in a pocket of land to the rear of other gardens. The basement extends under the garden, with a metre of soil for sustainable drainage.

Small Cabin in the Woods / Designer Robin Falck

Designed and built by 20-year old Robin Falck (now 27 years old industrial designer). Designed it prior to his military service in 2010 and...

A Patio House on the Atlantic Coast / Guedes Cruz Arquitectos

The Wall House is a private residence designed by Portuguese studio Guedes Cruz Arquitectos. Like a wall in a Castle not in stone, but in concrete,...