Lakkegata Apartment Hotel / Studio Puisto Architects

- Advertisement -

Lakkegata Apartment Hotel, Studio Puisto Architects

Project: Lakkegata Apartment Hotel
Architects: Studio Puisto Architects
Team: Heikki Riitahuhta, Willem van Bolderen, Emma Johansson, Sami Logren, Pauliina Kujala, Tiina Juuti, Viivi Laine
Location: Lakkegata 3, Oslo, Norway
Year: 2016-2018
Scope: 8570 m2 gross floor area, 163 hotel apartments
Client: Skanska Norway AS, Forenom Finland/Norway
Photographer: Pauliina Salonen

Lakkegata Apartment hotel is an international joint venture of two large players in the construction and accommodation fields, Skanska Norway and Forenom. The process is further accelerated by the design expertise of Studio Puisto. Lakkegata Apartment hotel is situated in the very center of Oslo, with close proximity to the main Train station and all the attractions of the Oslo center. The surrounding Grønland area is an up-and-coming, lively and interesting neighbourhood, and the hotel project will be one accelerator in the change of the whole area.

Lakkegata Apartment Hotel, Studio Puisto Architects 1

The building situated in Lakkegata 3 was built in the mid- 80’s and now this subtle yet stylish red-brick office building is transformed into a top-of-the-line apartment hotel. The hotel will house 6 floors of accommodation with altogether 163 rooms, and in addition the ground floor will include other commercial features that compliment both the needs of hotel customers and the surrounding neighbourhood.

Lakkegata Apartment Hotel, Studio Puisto Architects 2

These hotel apartments are designed with high efficiency and with high-class design in mind. The hotel customers are given all the facilities needed for hotel stays ranging from days to even months. Emphasis is on a unique experience, and differing characteristics of the room quality levels are designed to accommodate all customer groups. The ambience of the rooms range from cool Nordic interiors to more intensive, vibrant colors and more tactile materials. On two highest floor levels, balconies are used in each room that give a unique aspect to the stay and provide magnificent views to the Oslo city center and the hills beyond.

Lakkegata Apartment Hotel, Studio Puisto Architects 3

The change process from office building to hotel requires a total remake of the building interiors and technical systems, which makes it also possible to go for higher environmental standards (BREEAM Very Good). While the biggest changes are made inside the building envelope, small adjustments to the facades, such as sun shading elements, adds some necessary visibility towards the surroundings, as if to say: Oslo, here we come!

Lakkegata Apartment Hotel, Studio Puisto Architects 4

Lakkegata Apartment Hotel, Studio Puisto Architects 5

Lakkegata Apartment Hotel, Studio Puisto Architects 6

Lakkegata Apartment Hotel, Studio Puisto Architects 7

Lakkegata Apartment Hotel, Studio Puisto Architects 8

Lakkegata Apartment Hotel, Studio Puisto Architects 9

Lakkegata Apartment Hotel, Studio Puisto Architects 10

Lakkegata Apartment Hotel, Studio Puisto Architects 11

Lakkegata Apartment Hotel, Studio Puisto Architects 12

Lakkegata Apartment Hotel, Studio Puisto Architects 13

Lakkegata Apartment Hotel, Studio Puisto Architects 14

- Advertisement -

Brooklyn Apartment Renovation by Light and Air Architecture

Though modest in size, scope and budget, this once heavily partitioned Brooklyn apartment is transformed by the insertion of a volumetric armature that creates spatial diversity in the absence of traditional rooms.

Sticks and Stones Home by Luigi Rosselli Architects

Designed for an uncluttered and relaxed family life the Sticks and Stones Home layout is very simple and quite cartesian in plan except for one sinuous wall overhanging the driveway. Every room opens to a terrace or the garden through large glass doors that slide on ball bearings; one can step outside without noticing the thresholds.

LA House by Elias Rizo Arquitectos

LA House was born out of an especially fruitful relationship with the client. Thorough communication was established from the beginning and we were granted complete trust to translate their needs into space.

Sonoran Desert House / Rob Paulus Architects

Project: Sonoran Desert House Architects: Rob Paulus Architects Location: Tucson, Arizona Area: 1,837 sq. feet Year 2015 Photographer: Liam Frederick This modern house in the Catalina Mountain foothills responds to...

Comfy House by Alts Design Office

The Comfy House was built in the newly-developed subdivision surrounding new housing. The project was recently completed by Alts Design Office. While planning a design with client...

Former Factory Building Converted into a Family Home

Union Wharf is a mid terrace canal side property built within the footprint of a converted factory building. It is located along the Regents Canal in Islington, London. The aspiration of the project was to transform a dated, under-performing and compromised couple’s dwelling into a contemporary, energy efficient and spatially generous family home.

Bach Studio with a Total Footprint of Only 100m2

Bach Studio 19 is designed by Strachan Group Architects and is located in Onemana, Coromandel, New Zealand. Onemana bach has a total footprint of 100m2...

Beautiful Tiny Concrete House with a Minimalist Architecture

This beautiful tiny concrete house is the perfect escape, enjoy the private beach, private pool and vegetation. Casa Tiny is located in Puerto Escondido,...

SIPS House: A Simple And Restrained Design Offering Connection and Outlook

The SIPS House project is demonstration of restraint, the design has been carefully and deliberately paired back to the core aspirations of connections, outlooks and prospect.

Confluence House Conceived as a Getaway for Family and Friends

Situated on ten acres at the meeting of two rivers near Whitefish, Montana, Confluence House is a fly fisherman’s dream. Conceived as a getaway for family and friends, the home’s design is derived and influenced by the geophysics of the surrounding landscape

Riverview House / David Boyle Architect

Located in a leafy north shore suburb rapidly loosing its humble character due to the increasing proliferation of new, oversized real estate, Riverview House is an outstanding precedent in redeveloping and existing lot thanks to its strong connection to site and response to context.