Residential ArchitectureHousesLibrary House: Contemporary Architecture and Nostalgic Air

Library House: Contemporary Architecture and Nostalgic Air

Library House contemporary architecture and nostalgic air - www.homeworlddesign. com (2)

Wishing for a quiet place away from the crowded city, the owner of Library House wanted a more generous space, a verandah to watch the rain fall and a contemporary garden. The realization of this project came to the Khosla Associates Company that has specialists in architecture and interior design. Although the house has a contemporary architecture, it preserves a nostalgic air reminiscent of old the Bangalore. Due to the fact that the owners are avid readers, it was necessary to allocate a wide space to the library, which became the center of the house around where various activities develop. Being as an anchor for the home, the library gave the name of the house.

Library House contemporary architecture and nostalgic air - www.homeworlddesign. com (3)

The generosity of the interior space also extends out through the large sliding doors, in a large porch, pool deck and garden. Comfortable clusters of seating in the verandah and deck interact with the library as well as the garden. Library House has a high degree of energy efficiency having installed photovoltaic solar panels and a system of accumulation of rainwater in a large underground basin. The interior is distinguished by an eclectic style being a combination of old and new, “global” and “Indian”, leaving itself uncovered and offering surprises as you move through the house.

Project Details: 12,500 sq. ft., Bangalore, 2013
Photographer: Shamanth Patil J.

Library House contemporary architecture and nostalgic air - www.homeworlddesign. com (14)

Library House contemporary architecture and nostalgic air - www.homeworlddesign. com (9)

Library House contemporary architecture and nostalgic air - www.homeworlddesign. com (10)

Library House contemporary architecture and nostalgic air - www.homeworlddesign. com (11)

Library House contemporary architecture and nostalgic air - www.homeworlddesign. com (12)

Library House contemporary architecture and nostalgic air - www.homeworlddesign. com (16)

Library House contemporary architecture and nostalgic air - www.homeworlddesign. com (8)

Library House contemporary architecture and nostalgic air - www.homeworlddesign. com (5)

LibraryHouse contemporary architecture and nostalgic air - www.homeworlddesign. com (4)

LibraryHouse contemporary architecture and nostalgic air - www.homeworlddesign. com (6)

LibraryHouse contemporary architecture and nostalgic air - www.homeworlddesign. com (15)

LibraryHouse contemporary architecture and nostalgic air - www.homeworlddesign. com (7)

Prewar Manhattan Apartment Remodeled by SheltonMindel

The objective in this large scale prewar Manhattan Apartment with a long dark narrow succession of closed rooms is to create a series of organized open spaces that take advantage of south and west exposures to light and incorporate views of Manhattan’s Central Park.

22nd St Apartment by Jane Kim Design

The client’s contemporary art and object collection feels right at home among light oak millwork, subdued marble accents, and contrasting black and white graphic tile and wall coverings.

70 Square Meter Apartment with a Versatile and Adaptive Combination of Volumes

The combination of volumes, light and materials has made the space more complex, versatile and adaptive. And this is exactly what makes the apartment not just a set of rooms or a place to sleep, but a place where we live.

Waterworks Presentation Centre in Toronto by Cecconi Simone

Waterworks Presentation Centre - A recent winner at the World Interior News Awards, Cecconi Simone Inc.’s presentation centre for Waterworks – a mixed-use condominium project in downtown Toronto – offered a fleeting glimpse of beauty and a preview of what’s to come.

Jeju House by Moon Hoon / South Korea

The secretive life-style of the client is presumed and imagined by the architect. Thus the bunker like home trenched into the earth, with an atrium in the middle was the first plan. The horizontal slit like villa savoye cut the home in half, one submerged, the other floating.

Related Articles