facebook

San Francisco Beach House / Form4 Architecture

San Francisco Beach House Form4 Architecture

This San Francisco beach house is a beautiful contemporary three-storey residence completed by Form4 Architecture. Designed for two artists this rear addition to a one-bedroom house symbolizes the architecture of linearity and sequence, where all of the rooms across the three-stories have a sight-line, progressively more expansive as one moves higher, overlooking a downward sloping garden and panoramas of the Bay to the North.

San Francisco Beach House Form4 Architecture 1

The rear elevation, now the primary façade of the house, is rich in explicit formal references. They range from the Dutch cabinet maker/architect Gerrit Rietveld for volumetric composition, to Dutch painter Piet Mondrian for the subdivision of the glazing and its coloring, and contemporary New York architect Richard Meier for the expression of frames containing the individual windows in and out of the primary building envelope.

San Francisco Beach House Form4 Architecture 2

Through a language of planes, a much larger scale is hinted at than what the current footprint really affords. In breaking down the smaller elements blatant symmetry is avoided while simultaneously remaining elusive. As a result, there is some symmetry in the middle floor, wherein the sectional ins and outs activate the default flatness of the elevation. Selective use of dichroic glass suggests further scale as a pursuit of optical vibrancy. These bold primary colors are repeated in the two main worktables’ bright colored glass tabletops. The wall surface is broken up into planes in the color palette of the California morning.

San Francisco Beach House Form4 Architecture 3

Built on a lot narrower than the typical San Francisco 25-foot parcel, this one-bedroom, three-story infill project is not visible from the street; instead the existing residence forms the primary façade of the new 1,400 square-foot home. In Roman mythology, Janus is a god with two faces: one looking toward the future and the other toward the past. Similarly, the addition to this house represents a creative front where artwork is carried out, whereas the existing part allocated to routine functions faces the street.

San Francisco Beach House Form4 Architecture 4

The addition provides an abundance of natural light in the creative spaces and the original areas gain more breathing room while continuing to cater to everyday functions. These areas were kept in the Edwardian Arts and Crafts style in deference to two generations of artists who lived in the house prior to the current owners.

San Francisco Beach House Form4 Architecture 5

At the ground level, the existing garage opens onto a new studio that opens onto the garden beyond. Connected by a spiral staircase in the studio, the second level comprises an existing street-facing parlor and previously windowless bedroom, which now opens onto a multi-use space for painting and yoga. The existing kitchen and dining room on the third floor open onto a live/work space that also doubles as a space in which to entertain. The view of the Bay increases as one ascends.

Architects: Form4 Architecture
Project: San Francisco Beach House
Location: San Francisco, California, US
Area: 3,300 sq ft
Photography: Bruce Damonte

San Francisco Beach House Form4 Architecture 6

San Francisco Beach House Form4 Architecture 7

San Francisco Beach House Form4 Architecture 8

San Francisco Beach House Form4 Architecture 9

San Francisco Beach House Form4 Architecture 10

San Francisco Beach House Form4 Architecture 11

San Francisco Beach House Form4 Architecture 12

San Francisco Beach House Form4 Architecture 13

San Francisco Beach House Form4 Architecture 14

San Francisco Beach House Form4 Architecture 16

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

A Los Angeles Residence Celebrating Art and Nature

Organic architecture experts Kristopher Conner and James Perry of Conner + Perry Architects were commissioned by a deeply-rooted Los Angeles couple to design a home that seamlessly fits their family and lifestyle

74 sqm apartment in Moscow with a lot of authentic furniture

This apartment is the latest interior design project completed by Moscow-based Odnushechka Studio. The apartment has 74 sqm and is located in Moscow. The...

Private Session collection by Vick Vanlian

  Vick Vanlian / V World SAL is one of Beirut’s distinguished and leading interior design firms, which specialize in project design, project executions and...

Four Stacked Boxes Defining Modern Family House in San Juan Island

Anchored to a rocky slope and looking out over expansive water views, this house is the expression of the clients' desire to connect to both the immediate landscape and the view beyond. Stacked boxes that end in large lift-slide doors direct each interior to specific views.

Autodesk Boston Workspace by Utile Design

Utile completed Autodesk Boston’s new workspace in the Innovation & Design Building in South Boston. The project organizes work space around a signature “Glowing Box” wrapped in a 34-color gradient that houses meeting and conference spaces.

Bala Perdida Club in Madrid / El Equipo Creativo

Hidden in the underground of the Madrilenian neighborhood “Barrio de Las Letras” (today a neuralgic point of the city), under a refurbished palace of the eighteenth century where Hotel Axel Madrid is located, we find two vaulted spaces built in brick.