Hrusice House: Reconstruction of an Rural Residence by Atelier SAD

Hrusice House: Reconstruction of an Rural Residence by Atelier SAD

Project: Hrusice House
Architect: Atelier SAD
Builder: MY76
Location: Hrusice, Czech Republic
Year 2019
Photo Credits: BoysPlayNice

The village of Hrusice near Prague is inherently connected with the work of famous Czech painter and writer Josef Lada, who was once acclaimed also by Pablo Picasso and who was born here. His fairy tales about the Tomcat Mikeš were created here; on his paintings we can see lokal pub U Sejků, the late Romanesque church of St. Wenceslas or the former school building. The village has changed since the time of Mr.Lada, but has not yet completely lost its unmistakable charm and poetics.
The current owners chose to buy this new but yet uninhabited house in Hrusice, both with regard to a pleasant location and also to avoid the time-consuming construction of the new house. They bought a catalog house near the village square, planned to make minor adjustments to the terrain and interior, and so they ask architects from Atelier SAD for advice and help.

Hrusice House: Reconstruction of an Rural Residence by Atelier SAD

At first glance, the Hrusice house showed signs of non-conception, the layout of the interior was quite illogical. Artificially piled soil formed a steep slope and was preventing entry into the garage. French windows from the main living room ended half a meter above the garden level. The facade was disturbed by niches and columns. Above all, there was a strange, incomprehensibly intricately ragged roof. Hrusice House was by its appearance disrupting the original character of the village.
It was finally decided to completely rebuild the house just to naturally fit into the surroundings. Following the folk architecture, the main concept of the reconstruction was simplicity of the building. Josef Lada’s paintings show houses with wooden gables, simple ground plan, thatched or red gabled roofs. Folk architecture has always been without aesthetic elements that would be beyond the functional requirement. As in our case, local sources were used for the construction.

Hrusice House: Reconstruction of an Rural Residence by Atelier SAD

Atelier SAD ensured the reconstruction through its own construction company MY76. The close cooperation between the design and realisation team proved to be necessary and also extremely successful. Originally used material was of poor quality and it was not possible to reuse it despite the previous plan and maximum effort. The construction was spontaneous, and the plans were changed several times during the process.

Hrusice House: Reconstruction of an Rural Residence by Atelier SAD

The formerly complicated floor plan of the Hrusice house is now T-shaped. The garage has been converted into a relaxation room with sauna. Cars are now parked next to the house on a roofed parking lot, which has been sunk into the terrain and naturally connects the house or its lower technical floor, with the street. Newly was created elevated paved corner. This corner gradually decreases along the perimeter of the Hrusice house so that it does not act as an impenetrable wall, but only fulfills the function of strengthening the terrain where it was needed. It will soon grow green and become home to insects and small animals.

Hrusice House: Reconstruction of an Rural Residence by Atelier SAD

The same stone from local sources as at the corner was used for paving of covered parking space and sidewalks around the house.
The Hrusice house is newly walled, thanks to construction work it has obtained the desired simple shape. A two-layer terrazzo was chosen as a paraphrase of the traditional plaster. Extremely hard and durable material lasts unchanged for a long time. Almost in the final phase of the reconstruction was transformed the roof from a complicated one to a single-pitched gable roof. A traditional gable was created on the upper part of the facade. For the most part, the space behind it is glazed. In front of the window are larch lamellas, which appear from the side of the facade as a wooden paneling of the shield. However, it does not hinder the view of the surroundings from the attic room. Under the roof, where in the original country houses was stored hay, habitable rooms have now been created. The profil of the wooden slats are repeated also in the new fencing and in the roofing of the pergola.

The large living room is partially separated from the kitchen and dining room, but the space is easy to pass, it appear airy and open. The floors in living room are oak or travertine, on the technical floor there is a concrete floor. Where the oak floor meets travertine, the drawing of these two materials follows. Travertine can also be found in the bathroom. It goes smoothly from floor to the wall and up to the ceiling.

Hrusice House: Reconstruction of an Rural Residence by Atelier SAD

The dominant element of the ground floor is an kitchen island. Artistic object from four hundred years old oak wood, in which was placed glass-ceramic cooking plate with built-in fume hood. This sculptural element weighing 800kg was created by Martin Papcún from oak wood recycled from demolition.
Kitchen is designed from handle-less cabinets and drawers. Behind some doors are hidden original supporting columns, behind the largest one is a chamber. The kitchen has a minimalist look, but it has a full function. A small design element is the brass straps at the foot of the cabinets, which create the desired contrast with the white cabinet surface. It is a detail that brings life to the room. The fireplace, another significant part of the interior, is built into the black terrazzo wall in the living room and is double-sided.

kitchen, Reconstruction of an Rural Residence by Atelier SAD

This complete reconstruction perfectly reflects the style of work and the overall concept of Atelier SAD. Their work requires maximum communication with the client during the initial phase of the project and throughout the realisation. Furthermore, emphasis on the choice of material that meets the requirements for quality, sustainability, function and design, and a special attention they pay to details. It is a modern house that meets the expectations of luxury living in the countryside. At the same time its appearance refers to the original folk architecture and does not stand out from the original development. Thanks to the energy invested in the initial phase of the project, thanks to the efforts and abilities of the MY76 realization company, and mainly thanks to the openness of the client, the house was created exactly to meet the needs and ideas of its current residents.

Reconstruction of an Rural Residence by Atelier SAD

Reconstruction of an Rural Residence by Atelier SAD

bathroom, Reconstruction of an Rural Residence by Atelier SAD

Reconstruction of an Rural Residence by Atelier SAD

Reconstruction of an Rural Residence by Atelier SAD

Hrusice House: Reconstruction of an Rural Residence by Atelier SAD

Hrusice House: Reconstruction of an Rural Residence by Atelier SAD

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

The Vortex House Has Folded Walls That Suggest Motion and Centrifugation

Vortex house combines familiar regular forms with more dynamic elements that suggest motion and spinning. The new walls are folded and pinched as necessary to make space, as if the entire surface of the new interior is made of a single sheet of folded paper. 

Oxnard Beach House by Montalba Architects

Oxnard Beach House intended to be a second home and gathering point for family and friends. This beach front house combines intimate interior spaces with expansive ocean views throughout all three levels of the house.

Geny House is Inspired by the Simplicity of Japanese Minka Houses

Geny House is a contemporary residence designed by N45 Architecture in Ottawa, Ontario, Canada. The 650 sf, eight foot wide infill is located on a...

Nurol Life Apartment in Istanbul / Escapefromsofa

The layout of Nurol Life apartment is a combination of a large spacious living room, kitchen, a room, one master bedroom within a cozy bathroom and a closet.

Monochrome Office Space with Minimum Objects / Tal Goldsmith Fish Design Studio

Tal Goldsmith Fish Design Studio has recently completed an office space for a team of investors in a large investment group. This monochrome office is located in an historical building overlooking the blue sea and the white roofs of Tel Aviv.

Thornwood House in Toronto / KPMB Architects

Located on a unique inside-corner lot backing onto a ravine, the Thornwood house is composed to respectfully address the scale, opacity and materiality of the rich and historic streetscape in which it is placed.