Light-Infused Panoramic Family Home in Esslingen, Germany

Light-Infused Panoramic Family Home in Esslingen, Germany

Architects: Fuchs Wacker Architekten
Project: FMB House
Location: Esslingen, Germany
Area: 450.0 m2
Year 2017
Photography: Johannes Vogt, Patricia Parinejad Photography

How a highly productive collaboration among a trio of creative Stuttgart-based architects and the client turned an empty lot in Esslingen into a family home for ages. “ We want to raise a family here. The kids should be able to play and the house should be open for guests.” This was the main request of the client in mutual agreement with the architects. If someone starts to realizing a life-long dream still keeping the connection to the loved ones as well as to the daily life the outcome will be fantastic.

Light-Infused Panoramic Family Home in Esslingen, Germany 1

Over the period of four years architects and clients met for creative sessions, exchanging ideas as they converged on a detail or spatial sequence of the steep hillside location. And like those great conversations, the resulting design acquired its own flow, full of colorful narrative, spirited counterpoint, and anecdote. Now outdoor rooms echo luminous indoor ones and the architecture strikes a gentle and clean balance, shifting from the exposed to the very intimate.

Light-Infused Panoramic Family Home in Esslingen, Germany 2

Floor-to-ceiling windows transform the entry hall with the gigantic sculptural staircase and a connecting bridge between the bedrooms into a luminous, glass-walled connector, introducing glimpses of color and a visual link between indoor and outdoor spaces.

Light-Infused Panoramic Family Home in Esslingen, Germany 3

“For every indoor space, I wanted to create an outdoor counterpart,”says Fuchs and altered a square half covered patio into a lush outdoor bbq hangout with access to the surrounding land and a pretty maple tree growing in the middle. A fluid living-dining-kitchen area gives way to a glass doorway between the kitchen and patio that seems as if it’s always been there. Spacious and bright, modern and luxurious the results are remarkably laid-back with family and friends that brings it all to life.

Light-Infused Panoramic Family Home in Esslingen, Germany 4

Light-Infused Panoramic Family Home in Esslingen, Germany 5

Light-Infused Panoramic Family Home in Esslingen, Germany 10

Light-Infused Panoramic Family Home in Esslingen, Germany 7

Light-Infused Panoramic Family Home in Esslingen, Germany 8

Light-Infused Panoramic Family Home in Esslingen, Germany 9

Light-Infused Panoramic Family Home in Esslingen, Germany 6

Light-Infused Panoramic Family Home in Esslingen, Germany 11

Light-Infused Panoramic Family Home in Esslingen, Germany 12

Light-Infused Panoramic Family Home in Esslingen, Germany 13

Light-Infused Panoramic Family Home in Esslingen, Germany 14

Light-Infused Panoramic Family Home in Esslingen, Germany 15

Light-Infused Panoramic Family Home in Esslingen, Germany 16

Light-Infused Panoramic Family Home in Esslingen, Germany 17

Light-Infused Panoramic Family Home in Esslingen, Germany 18

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Apartment Modernization in Maroussi, Greece / d_code Architects

d_code Architects have modernized this apartment, bringing down the walls to unify the kitchen with the living room. The apartment has an area of 80...

Linder House is Inspired by the Historic Texas Blackland Prairie Homestead

Linder house is a 3,700 square foot single-family residence located in a well-established East Dallas neighborhood. Informed by the owner’s fondness for reclaimed materials, and inspired by the vernacular architecture of the historic Texas Blackland Prairie homestead

Higher Ground Restaurant / DesignOffice

DesignOffice were commissioned by Nathan Toleman and the team behind Top Paddock and The Kettle Black to create " Higher Ground ", a new...

Expressive Modern Style House Blended with Nature

Expressive modern style house is designed in a lot surrounded by nature. Pine forests are on two sides of the lot. It was clients desire to find such an oasis in nature with a small river or creek, what became a specific task for ArchLAB Architects, because the flowing water divided the land into two parts.

This Kaohsiung Family Apartment is A Boundless Space of Joy and Delectable Delights

Project: Kaohsiung Family Apartment Architects: HAO Design Location: Kaohsiung City, Taiwan Area: 150.0 sqm Photographs: Hey!Cheese Taiwanese office HAO Design has completed the interior of this modern Kaohsiung family...

Ethos: a refined vegetarian restaurant for meat and non-meat eaters

By combining their creative minds, I-AM together with entrepreneur Jessica Kruger have brought the Ethos concept to life. This unique restaurant is located near...