Live-Work Studio and Sculpture Garden for an Artist: Outpost

Live-Work Studio and Sculpture Garden for an Artist: Outpost

Project: Live-Work Studio Outpost
Architects: Olson Kundig
Lead Architect: Tom Kundig
Location: Bellevue, Washington, United States
Area 3686.0 ft2
Photographer: Stuart Isett, Jean-Luc Laloux, Jan Cox, Tim Bies

Set in the remote, harsh high desert of Idaho, Outpost is an artist’s live-work studio and sculpture garden. The building’s compactness restricts site impact and reinforces the desire to be outside. This is a windy place, and the enclosed “paradise garden,” is separated from the wild landscape by thick masonry walls. The footprint of the house is the limit of intrusion into the land—a simple, clearly defined space. This structure exemplifies Kundig’s belief that the architect’s job is to create an experience of place.

Live-Work Studio and Sculpture Garden for an Artist: Outpost 1

Outpost’s compactness limits site impact and reinforces the desire to be outside. The architects chose a readily available construction material—concrete block—for the primary structure; commercial builders were able to quickly and cheaply assemble the building. Interior materials are left largely unfinished.

Live-Work Studio and Sculpture Garden for an Artist: Outpost 2

Kundig describes the concept as a Tootsie Roll Pop: hard on the outside and soft on the inside. The house is designed around one open, multifunctional room overlooked by a mezzanine bedroom, with separate studio/office and utility spaces on a lower entry level. Elevated above the ground (snowpack in winter), the main living levels have 360-degree views of the surrounding high desert and mountains.

Live-Work Studio and Sculpture Garden for an Artist: Outpost 3

Interior finishes include unfinished recycled fir floors, walls, and cabinets; plaster made from natural clays and pigments; and Carrara marble kitchen counters. Other materials used in the structure, including the concrete block, car decking (structural tongue-and-groove material), and plywood, require little or no maintenance and are capable of withstanding the extreme weather that characterizes the desert’s four seasons.

Live-Work Studio and Sculpture Garden for an Artist: Outpost 4

In a windy environment, the enclosed garden provides protection to develop a culture space. Nothing outside the walls is modified. The footprint of the building is the limit of intrusion into the landscape—a simple, clearly defined space within the landscape.

Live-Work Studio and Sculpture Garden for an Artist: Outpost 5

Live-Work Studio and Sculpture Garden for an Artist: Outpost 6

Live-Work Studio and Sculpture Garden for an Artist: Outpost 7

Live-Work Studio and Sculpture Garden for an Artist: Outpost 8

Live-Work Studio and Sculpture Garden for an Artist: Outpost 9

Live-Work Studio and Sculpture Garden for an Artist: Outpost 10

Live-Work Studio and Sculpture Garden for an Artist: Outpost 11

Live-Work Studio and Sculpture Garden for an Artist: Outpost 12

Live-Work Studio and Sculpture Garden for an Artist: Outpost 13

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Elizabeth House by Dorrington Atcheson Architects

Located in Auckland, Elizabeth House is a contemporary family home designed by Dorrington Atcheson Architects. This new build in the heritage suburb of Freeman’s Bay...

Four Stacked Boxes Defining Modern Family House in San Juan Island

Anchored to a rocky slope and looking out over expansive water views, this house is the expression of the clients' desire to connect to both the immediate landscape and the view beyond. Stacked boxes that end in large lift-slide doors direct each interior to specific views.

Black and White Slow Living Student Apartment

Located nearby universities within Jakarta, Indonesia, the apartment targeted students within the area with the concept of the student center, with facilities that focus on student necessity.

Duplex Built in 1935 Converted into a Single Family Dwelling

The Richland Project was completed in June 2015. Designers Joel Contreras and Amy Beaumont collaborated to convert an 1935 building into a single family dwelling. From the designer: The...