Residential ArchitectureHousesMadeline Island Retreat by Albertsson Hansen Architecture

Madeline Island Retreat by Albertsson Hansen Architecture

Madeline Island Retreat

Madeline Island Retreat is a holiday house designed by Albertsson Hansen Architecture and located in Madeline Island, Wisconsin.

This newly built retreat and storage building on an island in Lake Superior explore the use of exterior rigid insulation, allowing the framing members to be exposed on the interior. The design team studied closely the use of translucent color balanced against painted surfaces to achieve a richly textured yet balanced interior. At 1100 sf, the cottage is efficient, with one bath and two bedrooms. Sleeping lofts in the cottage and the storage building expand the guest capacity to 12.

Architect: Albertsson Hansen Architecture
Project Team: Christine Albertsson AIA CID, Mark Tambornino Assoc. AIA
Location: Madeline Island, Wisconsin, US
Photography: Pete Sieger

Madeline Island Retreat 1

Madeline Island Retreat 2

Madeline Island Retreat 5

Madeline Island Retreat 6

Madeline Island Retreat 6

Madeline Island Retreat 7

Madeline Island Retreat 8

Madeline Island Retreat 9

Madeline Island Retreat 10

Madeline Island Retreat 12

Madeline Island Retreat 4

Madeline Island Retreat 15

Thank you for reading this article!

Subscribe to our newsletter

Modernist New Build Passivhaus / Gresford Architects

The Deerings, a new build modernist certified passivhaus, is a brave addition to a traditional suburban street scene in Harpenden, Hertfordshire. This striking home is a sympathetic response to its urban setting and sits comfortably alongside its more traditional neighbouring properties.

Napols Apartment in Barcelona / Miriam Barrio

The Napols apartment was transformed completely, from a previous segmented distribution with small cubicles, to a house with an open and idle concept.

Prazeres Apartment Building Reconstruction in Lisbon

The challenge would then be to combine the overall design of the apartments simultaneously with the desire to have a garden and a view in his home. The private connection between the two floors is made by elevator, while the stairs are shared with the occupants of the middle floors.

El Vigilante Shelter / Ruizsolar Arquitectos

Balance between the public and the private is the concept that guides the whole project’s program. Located in the north-central area of Chile, the project serves the purpose of being a shelter and place for observation of nature’s beauty.

This Lake Austin Residence Offers a Combination of Transparency and Solidity

Like a butterfly specimen pinned to its mounting, this sinuous lake-front home’s light floating roofs are anchored to its site by heavy rusticated limestone masses, while its horizontal footprint is spread out and sewn through the vertical punctuation of mature sycamore, cypress and pecan trees

Recommended Stories